Huisman wil douches sporthal opknappen

Het college is bezig met een voorstel om de kleedkamers en douches van sporthal Ons Genoegen in Den Burg weer in orde te maken.

Dat vertelde wethouder Hennie Huisman (sport) donderdagavond in Stayokay tijdens het bezoek van burgemeester en wethouders aan Den Burg. De wethouder sloot niet dat het nog wel een tijdje gaat duren voordat er duidelijkheid komt over de vraag of Ons Genoegen moet worden gerenoveerd of dat er een nieuwe sporthal moet komen.

Vooruitlopend daarop wil wethouder Huisman op korte termijn de kleedkamers en douches laten opknappen. Met name over de douches in Ons Genoegen wordt al jaren gemopperd. 'Dat moeten we niet laten wachten op nieuwbouw.' Het genoemde voorstel moet college en raad nog passeren.

Huisman gaf aan op korte termijn geen bouw van een nieuwe sporthal te verwachten. Dat hangt sinds 2011 in de lucht. De gemeente presenteerde toen een rapport waarin de staat van Ons Genoegen, de De Koninghal en de Beatrixzaal wordt beschreven, een raming van renovatiekosten is geschetst en de mogelijke bouw van een nieuwe, dubbele sporthal wordt benoemd.

De wethouder noemde donderdagavond een bedrag van €3,7 tot €7 miljoen dat naar verwachting met nieuwbouw is gemoeid en ze kaartte aan dat Ons Genoegen - met uitzondering van douches en kleedruimten - toch ook nog naar tevredenheid functioneert.

De Beatrixzaal aan de Beatrixlaan is volgens haar prima en bedoeling is verder dat de Burgemeester De Koninghal in stand wordt gehouden totdat er meer duidelijkheid is over nieuwbouw of renovatie. De Koninghal is hard nodig om alle clubs en verenigingen in Den Burg ruimte te bieden. De wethouder wees erop dat de Koninghal ook de geschikte hoogte heeft voor basketbal.

Huisman pakte de gelegenheid nader in te gaan op een visie dat sportclubs niet per definitie een eigen gebouw of terrein hebben, maar voorzieningen meer met elkaar gaan delen. Voorzitter Martin Baptist van Atletiekvereniging Texel pakte daarop de gelegenheid aan te kaarten dat AV Texel juist graag een eigen onderkomen wil.

Volgens Baptist kan er dankbaar gebruik worden gemaakt van het gebouw van Texel'94 op sportpark zuid, maar voelt het toch telkens alsof ze bij de buren op bezoek zijn. Eigen ruimte voor onder meer opslag van materiaal wordt volgens hem zeer op prijs gesteld.

Baptist wees erop dat de vereniging aanvankelijk een bedrag van €50.000,- nodig had voor eigen ruimte, maar dat is inmiddels teruggebracht tot €30.000,-.Huisman bleef bij het standpunt dat de tijd voorbij is dat elke club een eigen accommodatie heeft, maar dat er ook voorzieningen moeten worden gedeeld.

Ze liet weten dat wat zwembad Molenkoog betreft eind dit jaar de renovatie moet beginnen. Bedoeling is dat het zwembad dan tegen het begin van het nieuwe seizoen in 2015 klaar en verbouwd is. Bekeken wordt onder meer of het zwembad straks op duurzame wijze kan worden verwarmd.