Inse Wetsteen kreeg de prijs voor de beste begeleider in de jeugdrubriek.
Inse Wetsteen kreeg de prijs voor de beste begeleider in de jeugdrubriek. Foto: Gerrit Verhoeven

Jonge begeleiders schitteren op midwinterse schapenkeuring

Geen paarden, maar rammen, ooien en lammeren zaterdag in manege Akenburg. Texelse schapenfokkers hielden er de jaarlijkse winterkeuring. Een tussenstand waarop liefhebbers, die soms van ver kwamen, kwamen kijken hoe het er voor staat met de kwaliteit.

Een traditioneel onderonsje met een geanimeerd avondprogramma, maar ook een keuring waar de eer op het spel stond en de jury bestaande uit Dirk Reijne en Wout Redenburg de kwaliteit van de veestapel kritisch beoordeelde. Twaalf fokkers hadden hun best gedaan hun dieren zo goed mogelijk voor de dag te laten komen in de ring. Ook de jeugd was present. In de jeugdrubriek zetten ze als begeleiders hun beste beentje voor. Inse Wetsteen (zie foto) kreeg de beker.

De schapenfokker en - houderij hoopt dat het huidige matige niveau van de prijzen voor slachtlammeren zal aantrekken. Er is volgens insiders met name concurrentie vanuit Engeland. Inmiddels zijn de eerste lammeren alweer geboren. Voorlopig blijven die binnen. Over een maand begint de echte geboortegolf. Meer op pagina 2.