KNRM komt 57 keer in actie in 2013

De KNRM op Texel is in 2013 57 keer in actie gekomen, één keer meer dan in 2012.

Dat liet burgemeester Francine Giskes, voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM, zondag weten tijdens de nieuwjaarsreceptie van de reddingmaatschappij.

De Beursplein 5 uit De Cocksdorp ging 17 keer op pad, één keer meer dan in 2012. De Francine Kroesen uit Oudeschild voer 22 keer, twee keer minder dan vorig jaar. De Zalm en de wippertruck uit De Koog kwamen samen 19 keer in actie om hulp te verlenen.

De hulpverlening bij de op 2 november gestrande Nordic Blue was één van de meest bijgebleven acties. Het schip werd door de storm volledig vernield, maar de vier opvarenden werden door de KNRM in veiligheid gebracht.

Andere opmerkelijke actie was de aanvaring van de Sedov en de Lisa von Lubeck tijdens Sail. De redders op de Francine Kroesen zagen het voor hun ogen gebeuren. Op 7 oktober zocht de Beursplein urenlang naar overlevenden, nadat de TX68 een aanvaring had gehad met het guardschip Maria.

De bunkerbootjes van de KNRM die in verschillende winkels staan, brachten in 2013 €2824,20 op. Dat is circa driehonderd euro meer dan in 2012.