Kermis op de Groeneplaats in het verleden.
Kermis op de Groeneplaats in het verleden. Foto: Archief Texelse Courant

'Kermis keert terug in Den Burg'

De Groeneplaats in Den Burg kent deze zomer na jaren van afwezigheid mogelijk weer een kermis.

Wethouder Frans Visman liet donderdag tijdens het bezoek van burgemeester en wethouders aan Den Burg weten dat hij in gesprek is met Buro de Kermisgids om vanaf dinsdag 22 juli aansluitend aan de grote kermis in De Koog een kleine kermis in Den Burg te houden.

Over een terugkeer van een kermis wordt al jaren gesproken. Verschil is echter dat Visman nu concrete data noemde en dat de bult op de Groeneplaats op de nominatie staat te verdwijnen. Bedoeling is dat die in het eerste kwartaal van dit jaar wordt weggehaald.

De bult werd eind jaren tachtig aangelegd en daarna verhuisde de kermis. Die werd in 1987 voor het laatst op de Groeneplaats gehouden en sinds 1988 is de kermis op Nikadel in De Koog.

De grote kermis in De Koog staat dit jaar van woensdag 16 tot en met zondag 20 juli op de planning. Bedoeling is dat dinsdag 22 juli de kleine kermis op de Groeneplaats begint. De maandag wordt ontzien, omdat het dan markt is.

De gemeente bekijkt wat het gaat kosten en opleveren. De raad krijgt volgens Visman nog een voorstel voorgelegd. Bedoeling is dat de opbrengst van de kleine kermis in de algemene middelen van de gemeente wordt gestort.

Terugkeer van de kermis in Den Burg is een punt dat door de jaren heen steevast in de verkiezingsprogramma's van D66 stond. Het stond ook in het raadsprogramma uit 2010, zij het dat daar nog over een terugkeer in 2011 werd gesproken. In het huidige verkiezingsprogramma spreekt D66 voor het eerst over een tweedelige kermis (met aansluitende weken) die in overleg met ondernemers van De Koog en Den Burg mogelijk gemaakt moet worden.

Plannen van de Stichting Duindorp in De Koog kwamen donderdagavond niet aan de orde. Die stichting stelde vorig jaar voor de organisatie van beide kermissen over te nemen en dan eerst een kleine kermis in Den Burg en aansluitend een grote kermis in De Koog te houden. Visman maakte toen het voorbehoud dat de gemeente en De Kermisgids al 49 jaar zaken doen met elkaar en dat daar niet zomaar aan voorbij gegaan kan worden.