Voorzichtig met duurzaamheid

De vierde terugblik op het werk van de gemeenteraad in de afgelopen vier jaar: duurzaamheid.

De raad lijkt het soms niet goed te weten met duurzaamheid. Aan de ene kant wordt het principe omarmd. Aan de andere kant neemt een meerderheid in de raad een meer terughoudende en voorzichtige positie in als duurzaamheid zichtbaar lijkt te worden in het landschap.

Die terughoudendheid doet bijvoorbeeld opgeld, zodra het woord windmolen valt. PvdA, Texel 2010, VVD en D66 stellen in 2010 in het raadsprogramma dat er in hun bestuursperiode duidelijkheid moet zijn over de vraag of er (grote) windmolens op Texel moeten komen. Dat moet gebeuren aan de hand van een zogeheten 'factfindingstraject' waarbij voor- en tegenstanders gezamenlijk feiten vaststellen op basis waarvan ze een discussie voeren. Dit voornemen wordt op 18 mei 2010 bekrachtigd, maar gaat daarna in stilte van het toneel waardoor uiteindelijk geen duidelijk 'nee' of 'ja' klinkt.

Een duidelijk 'nee' klinkt wel op 12 juni 2013 bij de vaststelling van de bestemmingsplannen Buitengebied en De Koog. Met uitzondering van PvdA en GroenLinks nemen alle partijen twee amendementen aan om de bouw van kleine windmolens tegen te gaan.

Een omarming van duurzaamheid vindt plaats op 18 mei 2011. Dan bepaalt de raad unaniem dat €2,5 miljoen van de provincie Noord-Holland mag worden gebruikt voor het toepassen van duurzame maatregelen in woningen. Hieruit komt het Energieloket voort. Het idee van Texel als proeftuin voor duurzame ontwikkelingen kan eveneens op waardering rekenen, onder meer wanneer het de PR van het eiland betreft.

De ambitie uit 2008 om Texel in 2020 zelfvoorzienend te hebben op gebied van energie is benoemd in het raadsprogramma, waarin een hoofdstuk is gewijd aan duurzaamheid. Wat de ambitie betreft staat echter vooral algemeen geformuleerd 'we houden de doelstelling van CO2-neutraal in de gaten'.

In het nieuwe plan Buitengebied worden de mogelijkheden voor duurzaamheid verruimd, maar in de praktijk leidt het tot stilstand. Zo wordt een zonneakker toegestaan, maar de provincie stelt dat het allemaal te ruim omschreven is, waardoor TexelEnergie een halt wordt toegeroepen een zonneweide van 3200 panelen bij het vliegveld aan te leggen.

Voor biovergisters stelt de raad op voorstel van Texels Belang op 14 december 2011 diverse voorwaarden vast om dergelijke energieopwekkende installaties op het eiland toe te staan. In de praktijk lijkt realisatie vervolgens echter wederom een lastig verhaal te worden.