Koos Tjepkema, Barbara Pieterse en Imme Eelman met de beste ramlammeren. Rechts de kampioen (Tjepkema) en links de reserve (Henk  Zoetelief).
Koos Tjepkema, Barbara Pieterse en Imme Eelman met de beste ramlammeren. Rechts de kampioen (Tjepkema) en links de reserve (Henk Zoetelief). Foto: Gerard Timmerman

Schapenfokkerij zet de trend in Nederland

'Texelse schapenfokkers zijn de trendzetters van Nederland.' Aldus het lovende oordeel van inspecteur Dirk Reijne, die samen met Wout Rodenburg zaterdag de schapen keurde op de Winterkeuring van de Texelse schapenfokkerij. 

Een stuk of twaalf Texelse fokkers hadden rammen en ooien ingezonden voor de keuring in manege Akenburg. Het traditionele evenement was geen Texels onderonsje, onder meer drie Belgische liefhebbers waren ervoor naar het eiland gereden. Wellicht om kennis te nemen van de tussenstand in de fokkerij, waarvoor het jaarlijkse hoogtepunt nog altijd de Texelse schapenfokdag begin september is. 'Zachte winters, zwakke rammen', luidt een gevleugelde uitdrukking in de schapenhouderij. Maar een stelling die zaterdag niet werd bevestigd in de ring. De toprammen en ooien die door de arena paradeerden maakten een vitale indruk, en waren getuige het voorkomen niets tekort gekomen. Maar van vetmesterij voor de prijzen was volgens de jury geen sprake. De keurmeesters streken met de hand over de dieren, om de ruggengraat te voelen. 'Zeer goed ontwikkelde dieren', sprak Reijne een algemeen oordeel uit. De achterhand goed bevleesd, de lengte die we in het skelet willen zien en breed over de rug en de lende. En een zeer goed bespierde achterhand. Echt van hoog niveau. De Texelse fokkers zetten qua ontwikkeling en behoud van ras en type de trend in Nederland. Er is de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt. De dieren zijn veel functioneler en hebben veel minder problemen bij het aflammen.' Lovende woorden, wat niet wegnam dat er verschil zat in kwaliteit tussen de verschillende rammen, ooien en ramlammeren. In de ring onderwierp de jury de dieren aan een kritische blik. Bij de oudere rammen plaatste de jury een ram van Koos Tjepkema en Henk Zoetelief (gefokt door Nico van Heerwaarden) vooraan, reservekampioen werd een ram van Cees Commandeur. Bij de rammen geboren in 2012 was het andersom. Hier werd een ram van Commandeur kampioen en werd een ram gefokt door Tjepkema reserve. Tjepkema leverde ook het beste ramlam, gevolgd door Henk Zoetelief. Beide stammen af van de kampioen bij de oudere rammen. Er werd niet alleen gekeken naar het uiterlijk. De prijs voor de vruchtbaarste ram/ooi ging naar ramlam nr 45 van Henk Zoetelief. Tot publiekskampioen werd gekozen nummer 5 van Cees Commandeur. De winnaar van de publiekskampioenprijs ging naar Cees Hin. Nico van Heerwaarden won met de verloting het ooilam. De beste begeleiders van de jeugdrubrieken werden nr. 61 Inse Wetsteen en nr. 68 Thijs Huisman.

Uitslag:

Rammen geboren t/m 2011: Kampioen: 5674-76110, fokker. N. van Heerwaarden, eig. H. Zoetelief en K. Tjepkema. Reservekampioen 3938-74803, fokker/eigenaar C. Commandeur. Rammen geboren in 2012: Kampioen: 3938-74908 (3), fokker/Eigenaar; C. A. Commandeur. Reservekampioen: 4380-20339 , Fokker K. Tjepkema, eigenaar; fokker en A. H. en B. F. Mol. Rammen geboren in 2013: Kampioen: 4380-41851 fokker K. Tjepkema, eigenaar, fokker en E. Nifterik. Reservekampioen: 5700-8200, fok/Eig; : H. Zoetelief. Jeugd met ooilammeren geboren in 2013: Kampioen: 4380-41895 Fok./Eig. K. Tjepkema, begeleide Inse Wetsteen (14 jaar). Reservekampioen: 4380-41910 Fok./Eig. K. Tjepkema, begeleidster Pien Eelman (8).