Eensgezinde politici tijdens eerste debat

Kopstukken van de zeven fracties die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen schoven woensdagavond aan voor het eerste debat. Op uitnodiging van de Agrarische Jongeren Texel (AJT) discussieerden ze over actuele onderwerpen in de landbouw. De politici maakten het de kiezer niet makkelijk, hun standpunten lopen redelijk parallel.

Het AJT-debat in Stayokay is traditie, met dit verschil dat de ouders van de jonge boeren die vier jaar geleden flink hun mondje roerden, nu buiten de deur waren gehouden. Veel jongeren in de zaal, maar ook de politiek was ruim vertegenwoordigd. De stellingen die de zeven lijsttrekkers, van wie Ben Zegeren (CDA) wegens een partijvergadering later aanschoof, kregen waren prikkelend maar niet omstreden. Zo gingen bij de stelling 'De ganzenpopulatie op Texel heeft het ideale niveau bereikt' alle bordjes op rood. Behalve bij Jaap Vlaming (GL), die van discussieleider Dirk Jan Saal direct mocht uitleggen waarom zijn bordje groen was. 'Een ideaal niveau om er ganzenworst van te maken.' Een kwinkslag die duidelijk maakte dat ook hij vond dat er teveel ganzen zijn. 'Niet uitroeien, wel in balans brengen.' Maar hoe? Afschieten, eieren prikken, of vangen en... 'Het woord vergassen kun je beter niet meer gebruiken, noem het maar poelieren. Dat klinkt vriendelijker en de poelier maakt er lekker vlees van', zei Werner Dros vanaf de tribune. Maar voor gebruik van koolmonoxide is nog een lange weg te gaan, via Brussel. Inzet van alle middelen, inclusief afschieten, en in vijf jaar tijd is de populatie op het gewenste niveau, beloofde Saal. Tweede stelling: 'De verhouding tussen landbouw en natuur is zoek.' Het rode bord van Piet Standaart (TB) wekte slechts de schijn dat hij het er niet eens was. 'De verhouding is wel zoekgeraakt, maar veel organisaties, ook de landbouw, hebben getekend voor de afronding van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).' Het bevreemdde hem dat vrijwel gelijktijdig met het tekenen van deze afspraak bekend werd dat de agrarisch bestemde grond van de Bemes in Het Noorden wordt ingericht tot natuur. 'De overheid komt voor de tweede keer haar afspraak al niet na.' Hij adviseerde de jonge boeren zich er hard voor te maken dat de afspraken in de overeenkomst dit keer worden gerespecteerd. 'Die 8700 hectare landbouwgrond is hard nodig.' Alfred Schaatsenberg (PvdA): 'Het is genoeg, niet nog meer er van afsnoepen.' Diens pleidooi voor een status aparte voor de Texelse landbouw kreeg geen bijval.

Ook de derde stelling 'Zonder landbouw is de doelstelling om in 2020 volledig duurzaam te zijn onhaalbaar', gaf geen scherpe tegenstellingen. Aad van Gils (TX2010): 'Het energieprobleem is complex.' Jur Schuiringa (VVD) zag mogelijkheden in aardwarmte en adoptie van een windmolen boven Schiermonnikoog. Astrid van de Wetering (D66): 'Als de landbouw in 2020 energieneutraal is dan zijn we wel een stuk verder. Ik denk dat jullie het gaan halen.' Standaart: 'Geen grootschalige energiewekking.' Over de toekomst van de Texelse landbouw maakte de politiek zich weinig zorgen. Ben Zegeren over regeltjes: 'Laat de boeren boeren. Ik heb er alle vertrouwen in dat jullie het gaan redden.'