Nieuws in het kort

Brandweer kan

sneller ter plekke

Met het posteren van een snel interventievoertuig voor de brandweer in De Koog verwacht de gemeente tot een betere dekking te komen. Het vergt een eenmalige investering van €321.860,- Als er geen andere maatregelen worden genomen, daalt de algemene reserve daardoor onder de minimumgrens.

Momenteel arriveert de brandweer in 17 procent van de gevallen binnen de gestelde tijd bij de brand. Door de inzet van een kleiner brandweervoertuig dat door twee personen wordt bemand stijgt dit percentage naar verwachting tot boven de 72 procent. Het plan maakt onderdeel uit van een pakket van zeven maatregelen om de effectiviteit te verhogen. Er moet nog een geschikte plek worden gevonden om het voertuig te stallen. De raad moet er nog mee instemmen.

Ondernemersbeurs

Voor de ondernemersbeurs 'Van Voor' op 8 maart kunnen deelnemers tot 1 maart een stand reserveren (www.vanvoortexel.nl), in plaats van tot 17 januari, zoals eerder vermeld.

Kenniscentrum zorg

verdeelt Noordkop

Eerst duidelijkheid over formatie, taken en indeling van het zogeheten sociaal domein (de verzamelnaam voor wetgeving op gebied van zorg, werk, inkomen en maatschappelijke ondersteuning), pas daarna beslissen over een regionaal Administratie en Kennis Centrum (AKC).

Gemeenten krijgen vanaf 2015 meer verantwoordelijkheden om werklozen aan het werk te krijgen, de begeleiding en dagbesteding bij langdurige zorg en jeugdzorg. Met de overheveling hiervoor krijgt de gemeente jaarlijks tussen de €30 en €35 miljoen aan budget, is de verwachting. De gemeentebegroting omvat nu circa €50 miljoen en groeit dus aanzienlijk. Het Rijk verplicht gemeenten tot samenwerking, Texel praat hierover met Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Maar waar de drie Noordkopgemeenten eerst een groot administratie- en kenniscentrum willen optuigen (waar volgens wethouder Hercules circa honderd mensen werken), wil het Texelse college eerst kijken op welke manier zo'n centrum efficiënt kan worden opgezet. Op 11 februari komen de colleges' bijeen om dit te bespreken.

Texels Belang wil

verse vismarkt

Een verse vismarkt op de haven van Oudeschild, waar Texelaar en toerist voor een visje terecht kunnen. Texels Belang heeft dit plan als één van haar speerpunten opgenomen in haar verkiezingsprogramma.

'Door de strengere regelgeving mogen kotters geen vis op Texel aan land brengen. Dit moet weer mogelijk worden. Ook in Den Oever gebeurt dat al', aldus TB. Op de verse vismarkt die TB wil kunnen mensen rechtstreeks, dus zonder tussenhandel, de vangsten van Texelse vissers kopen. 'Hiermee hebben de vissers er een afzetmarkt bij, eentje waarbij de consument centraal staat, eventueel in combinatie met de verkoop van streekproducten. De markt moet gedragen worden door de visserij, de opbrengsten komen ten goede aan de sector.' De markt past volgens TB goed bij het karakter van de haven. Bovendien: 'Vis is gezond. Vis in het land, dokter aan de kant.' De verse vismarkt en een visafslag staan ook in de havenvisie.