Den Burg en De Koog op zoek

naar andere plek voor meierblis

De dorpscommissie van De Koog en van Den Burg zijn op zoek naar alternatieve locaties voor de meierblis. De regels voor particuliere meierblissen worden aangescherpt.

Het collega verwacht bij de gemeenschappelijke meierblissen een grotere rol van de dorpscommissies. Het faciliteren hiervan past volgens b en w niet meer in de regierol van de gemeente. De dorpscommissies gaan helpen bij het plaatsen van hekken, tussentijdse controle van materiaal, toezicht en het opruimen van zwerfvuil en kleine vuurtjes. De meierblis in De Koog nabij recreatiepark Waddenstaete moet verhuizen naar aanleiding van klachten en in verband met mogelijk risico voor de omgeving. Dennis Eelman, voorzitter van de dorpscommissie. 'We hebben wel wat op het oog, maar als iemand een suggestie heeft, dan houden we ons aanbevolen.' In Den Burg wordt op verzoek van de grondeigenaar gezocht naar een alternatief voor de blis aan de Hallerweg. Daar wordt het mogelijk de tweede verhuizing in twee jaar tijd, nadat vernielingen en achtergelaten rommel de betreffende boer te gortig werden. In De Waal gaf de jeugd vorig jaar het goede voorbeeld door zelf na afloop de rommel op te ruimen.

De gemeente gaat de regels voor particuliere meierblissen aanscherpen. Met name voor het opruimen van asresten na afloop worden de regels strakker. Dit is ingegeven door de strengere regels voor milieuwetgeving ten aanzien van bodemvervuiling. Tijdens de opbouw en na afloop wordt steekproefsgewijs gecontroleerd op naleving.

De gemeente hoopt dat met deze nieuwe maatregelen het voortbestaan van de meierblis is gewaarborgd. Dat b en w het menen, blijkt onder meer uit het verzoek om de meierblis, maar ook Ouwe Sunderklaas, op de lijst van cultureel erfgoed te krijgen. Omdat zo'n verzoek niet van de gemeente mag komen, is dat opgepakt door de Historische Vereniging.