'Zien geen nut en noodzaak TKT'

De derde terugblik op het werk van de gemeenteraad in de afgelopen vier jaar: de evaluatie van STIFT en het toenmalig Toeristisch Kennisinstituut Texel in 2011.

'We zien nut en noodzaak niet', stelt de VVD in de raadscommissie van dinsdag 5 juli 2011. Daarmee is de toon gezet voor het in 2005 opgerichte Toeristisch Kennisinstituut (TKT) dat de gemeente gevraagd en ongevraagd van adviezen voorziet op gebied van toeristisch beleid. Het TKT wordt gevormd door een groep Texelaars op belangrijke posities in het toerisme die zonder ruggespraak en op persoonlijke titel adviezen geven.

Het college noemt het TKT in de evaluatie een meerwaarde. De VVD zegt moeite te hebben met de 250 ambtelijke uren die het college jaarlijks voor het TKT beschikbaar stelt. De partij kan zich er ook niet in vinden dat er op de gemeentelijke begroting jaarlijks €30.000,- voor het TKT wordt gereserveerd. Volgens de liberalen kan het college voor toeristische adviezen ook terecht bij het Texels Ondernemers Platform dat op dat moment in oprichting is.

Het leidt tot een discussie waarbij de standpunten uiteen lopen. Texel 2010 geeft aan niets met het TKT te hebben, de PvdA vraagt zich af of het verstandig is afscheid te nemen van het instituut en GroenLinks en het CDA zijn er zeer tevreden over. Volgens GroenLinks moet de gemeente zuinig zijn op het TKT.

Het CDA stelt dat het Toeristisch Kennisinstituut onafhankelijke adviezen kan geven, terwijl een belangenorganisatie als TOP ook aan het behartigen van de belangen van de leden moet denken.

Een amendement van de VVD om geen gebruik meer te maken van het TKT krijgt in de raadsvergadering van woensdag 13 juli enkel steun van Texel 2010. De rest van de partijen stemt in met de bevindingen van het college. STIFT, het toeristisch investeringsfonds, is minder omstreden tijdens dezelfde besprekingen.

De evaluatie mist zijn uitwerking niet. Begin 2012 laat het instituut weten dat het zichzelf opheft. De leden geven aan dat naar hun gevoel de meerwaarde niet wordt onderkend en dat de gemeente adviezen te vaak en zonder overleg terzijde schuift. Dat heeft zijn weerslag op de motivatie van de leden die het werk vrijwillig doen. De voorzitter is de enige betaalde kracht, al ziet die daar in de praktijk vanaf.

Het toeristisch kennisinstituut kwam voort uit de beleidsnota Toerisme en Recreatie uit 2003. Daarin stond dat er op Texel behoefte was aan een toeristisch platform. De oprichting werd destijds begeleid door de Hogeschool Zeeland. Een vertegenwoordiger daarvan zei bij de oprichting dat het TKT op dat moment de enige in zijn soort was in Nederland.