Mimi Eelman, Kirsten Dashorst en Annette van Ruitenburg.
Mimi Eelman, Kirsten Dashorst en Annette van Ruitenburg. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuwe voorzitter Slow Food Texel

Het gedachtegoed van Slow Food verspreiden binnen de horeca, nieuwe Texelse producten in de Ark van de Smaak en meer activiteiten voor de leden.

Het zijn enkele plannen van Kirsten Dashorst en Mimi Eelman, sinds kort de nieuwe voorzitter en vice-voorzitter van Slow Food Texel. Ze hebben het stokje overgenomen van Annette van Ruitenburg die vanaf de oprichting zeven jaar lang voorzitter is geweest.

Met het verder uitrollen van het gedachtegoed ('lekkere, pure en eerlijke producten') hopen Dashorst en Eelman slowfoodproducten verder op de menukaart te krijgen. Onder slowfood kunnen onder meer streekproducten en vergeten groenten worden verstaan.

Wat de Ark van de Smaak betreft, hopen ze daar dit jaar vijf nieuwe Texelse producten op te krijgen. De Ark van de Smaak is een lijst van regionale producten die volgens Slow Food Nederland voor het nageslacht bewaard moeten blijven. De schapenkazen van De Waddel en Wezenspyk staan erop. Eelman en Dashorst hebben een uitgebreide lijst van producten waarvoor ze zich willen inspannen.

Volgens Eelman is het de bedoeling voor de leden (Slow Food Texel heeft er minder dan honderd) workshops met slowfoodproducten te gaan houden. De eerste staat gepland op dinsdag 8 april. Aad van Heerwaarden leert leden die dag hoe ze voor thuis worst kunnen maken.

Daarnaast zijn er volgens Dashorst plannen om een CO2-neutraal festival op te gaan zetten. Dat moet nog verder worden uitgewerkt. Bedoeling is met het festival een bewuste omgang met duurzame energie in beeld te brengen.

Zondag 15 juni staat op landgoed De Bonte Belevenis bij Den Hoorn weer een Markt van de Smaakbelevenis gepland en op 10 december houdt Slow Food Texel een nieuwe zogeheten Terra Madre Dag waarbij Texelaars gezamenlijk koken met slowfoodproducten.

Het bestuur van Slow Food Texel bestaat nu naast Dashorst en Eelman uit Sandra Koning, Aad van Heerwaarden, Martin Zeeman, Joscha Schoots, Annette van Ruitenburg en Han Ditzel van Terschelling. Dashorst is sinds 2012 een van de leidinggevenden in hotel Opduin en Eelman houdt zich via Het Wilde Keukentje veel met voedsel bezig.