Peuterspeelzalen

luiden de noodklok

Kleinere peuterspeelzalen luiden de noodklok nu ze als gevolg van aangepast subsidiebeleid door de gemeente met sluiting worden bedreigd. Het betreft met name voorzieningen in de buitendorpen, een belangrijke toevoer voor de basisscholen.

Probleem met de peuterspeelzalen is dat het aantal geboorten daalt, dat merken de voorschoolse voorzieningen het eerst. Het aantal peuters (in 2013 232) daalt dit jaar naar verwachting naar 212. 175 peuters gaan naar een peuterspeelszaal of -opvang. Die liggen op Texel behoorlijk verspreid, de organisatie is versnipperd, constateert het college. Wel zijn Olleke Bolleke in De Koog, De Kokkeltjes in De Cocksdorp en De Kooterkeet in Oudeschild in 2013 ondergebracht in de stichting Peuterplezier Texel.

Vorig jaar zijn tussen gemeente en andere betrokkenen gesprekken gevoerd, waaruit onder meer het advies kwam tot één geïntegreerd stelsel voor nul- tot vierjarigen te komen en de samenwerking met het basisonderwijs te bevorderen. En dat de gemeente geen groepen meer financiert, zoals tot dusver het geval, maar bezette kindplaatsen. Het heeft geleid tot een nieuwe financieringsvorm waarbij de jaarlijkse subsidie voor peuterspeelzalen vervalt en (VVE)peuterplaatsen worden gefinancierd door een inkomensafhankelijke eigen bijdrage, aangevuld met kinderopvangtoeslag (via de belasting of de gemeente). Een financiering die volgens b en w moet voorkomen dat er lege plekken in groepen ontstaan en het vergroten van de levensvatbaarheid van peuterzalen in dorpen. Ouders hebben hierdoor ruimere mogelijkheden in het kiezen van de peuterspeelzaal of -opvang. Gevolg is wel dat peuterspeelzalen met onvoldoende bezetting hun begroting niet meer rond krijgen en op termijn moeten sluiten. Met name De Cocksdorp, waar momenteel weinig peuters zijn, krijgt het moeilijk. Maar in Oudeschild en De Koog, waar meer kinderen zijn, ligt de situatie ook moeilijk. Wel is er sprake van een overgangsregeling, op basis waarvan de zalen de helft van het gangbare budget hebben gekregen. Met wat bezuinigingsmaatregelen en als je in aanmerking komt voor de overgangssubsidie, zingen goed bezette zalen het nog wel even uit (eind van het jaar). Maar daarna kunnen problemen ontstaan. Wat zou er moeten gebeuren? Marleen Keijser van stichting Peuterplezier Texel: 'Met de gemeente kijken wat de mogelijkheden zijn om toch een voorziening voor de peuters in de buitendorpen te behouden'. In de dorpen waar te weinig kinderen zijn bijvoorbeeld een speelochtend, dan houden de kinderen iets gemeenschappelijks met elkaar. 'Sluiting in De Koog, Oudeschild en De Cocksdorp moet je niet willen. Daarmee versnel je het effect van de leegloop van de basisscholen. Dat is ook strijdig met het beleid om de scholen in de buitendorpen zo lang mogelijk open te houden. De stichting Peuterplezier Texel heeft aan de gemeente te kennen gegeven actief te willen meedenken in het vinden van een passende oplossing.'

Vanmiddag (dinsdag) organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst met alle betrokken organisaties.