Kenniscentrum voor wijkteams

De vier gemeenten in de Noordkop houden zich de komende tijd bezig met de oprichting van een Administratief- en Kenniscentrum voor de sociale wijkteams die vanaf 2015 actief moeten zijn.

Dat hebben de wethouders sociale zaken van de gemeenten Den Helder, Schagen, Hollands Kroon en Texel vorige week met elkaar kortgesloten tijdens overleg over de ontwikkeling van het zogeheten sociaal domein.

Het Administratief- en Kenniscentrum (AKC) wordt achter de schermen de steunpilaar van de dertien sociale wijkteams die in de Noordkop komen. Het centrum gaat administratieve werkzaamheden voor de teams verrichten. Het wordt ook de verzamelplaats voor deskundigen waar elk wijkteam een beroep op kan doen. Volgens de wethouders moet eerst het AKC staan, zodat de sociale wijkteams daar meteen gebruik van kunnen maken als ze zijn opgericht.

Volgens wethouder Hennie Huisman wordt nu bekeken welke gemeente het AKC gaat oprichten en in huis neemt. Volgens het uitvoeringsdocument sociaal domein (het spoorboekje voor alle veranderingen) wordt het AKC organisatorisch onderdeel van één van de vier gemeenten, waarna het werkzaamheden voor alle vier verricht.

Tot de administratieve taken van het AKC horen volgens het uitvoeringsdocument onder meer het verstrekken van uitkeringen en het afhandelen van aanvragen voor woningaanpassingen. Dat gebeurt nadat medewerkers van de sociale teams met mensen hebben gesproken over zorgaanvragen. De sociale teams worden actief op een breed terrein: onder meer de onderwerpen jeugdzorg, ouderenzorg, bijstand, werk- en inkomen, minima en schuldhulpverlening komen op het bord van de teams.

De Texelse gemeenteraad kon zich vorige maand niet één op één vinden in het uitvoeringsdocument en voegde via een amendement wat zaken toe. Dat leek voor hoofdbrekens te gaan zorgen, omdat hetzelfde stuk in de andere drie gemeenten ongewijzigd werd vastgesteld. Volgens Huisman valt het in de praktijk echter mee. De raad heeft de wijzigingen dusdanig geformuleerd dat de bestuurders er goed mee uit de voeten kunnen. 'We gaan voor Texel aan de slag met wat de raad heeft opgedragen. De raad wil per dorp een apart buurtteam. Dit zal nader worden uitgewerkt en vergeleken met andere mogelijke scenario's.' Volgens Huisman is van belang dat het geld vooral naar de zorg gaat en niet teveel in de organisatie daarvan gaat zitten.

De raad bepaalde dat binnen het grotere geheel de Texelse maat niet uit het oog mag worden verloren en dat de wijkverpleegkundige een belangrijke rol moet spelen. Dat vinden de wethouders ook.