Slechts enkele vragen over digitale aangifte

Slechts een klein aantal logiesverstrekkers heeft met de gemeente contact gezocht over de digitale aangifte van de toeristenbelasting.

Dat stelt het college in een reactie op een dringend verzoek van Texel 2010. Fractievoorzitter Gerbrand Poster was het er niet mee eens dat logiesverstrekkers dit jaar enkel nog digitaal aangifte kunnen doen en stelde daar vragen over. Hij noemde het 'klantonvriendelijk' en 'onbestaanbaar' vanuit de gedachte dat de gemeente er als dienstverlenend bedrijf voor alle bewoners is. Poster vond dat de papieren aangifte in stand moest blijven. Volgens het college is gekozen voor digitale aangifte, omdat het verwerken van de papieren biljetten arbeidsintensief was en veel uren kostte. 'We hebben gezocht naar een efficiƫntere en kostenbesparende manier. Er hoeft nu minder te worden ingevuld en de gemeente kan de aangeleverde gegevens direct verwerken in het belastingpakket.' Volgens het college meldde zich een klein aantal verhuurders omdat er onduidelijkheden waren, omdat ze principieel bezwaar tegen digitaal hadden of omdat ze geen computer hadden. 'Telefonisch en aan de balie zijn deze mensen geholpen met het invullen.' In een enkel geval kreeg iemand alsnog de gelegenheid schriftelijk opgave te doen van het aantal overnachtingen. Volgens het college blijven de aangiften van de toeristenbelasting digitaal. Desgewenst kan echter naar een passende oplossing worden gezocht. Volgens het college gaat het om ongeveer negenhonderd verhuurders en 1900 aangiftes.

Week van gebed

De Week van Gebed, die van zondag 19 tot en met zondag 26 januari wordt gehouden, heeft als thema 'Is Christus dan verdeeld?'

Dagelijks komen in de verschillende dorpen gebedsgroepen bij elkaar. Zondag 19 januari in de kerk van De Waal, maandag 20 in De Cocksdorp (fam. Prins, Postweg 169), dinsdag 21 in de DG-kerk in Oosterend, woensdag 22 in het Olijfblad in Den Burg, donderdag 23 in Den Hoorn (fam. Lap, Hemmerkooi 20), vrijdag 24 in De Schuilhut in De Koog en zaterdag 25 in de Waddenkerk in Oudeschild. Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur. In Eben Haƫzer aan de Julianastraat in Den Burg is van maandag 20 tot en met vrijdag 24 januari elke dag vanaf 20.00 uur een bijeenkomst. Een gebedsrooster is af te halen bij Het Olijfblad in de Weverstraat in Den Burg, dat tot 15 februari alleen s morgens open is.