Darten tijdens de Texel Darts Trophy op De Krim.
Darten tijdens de Texel Darts Trophy op De Krim. Foto: Jeroen van Hattum

Texels succes op zesde Texel Darts Trophy

Zo'n 450 darters plus een hoop aanhang streken vrijdag, zaterdag en zondag neer op vakantiepark De Krim bij De Cocksdorp. Daar werd voor de zesde keer in 't Paviljoen de Texel Darts Trophy gehouden. Er waren diverse Texelse successen.

Bij fervente darters heeft het toernooi op De Krim inmiddels een vaste plek op de agenda. Het tweede weekend van januari is het moment dat darters uit het hele land elkaar treffen op Texel, zo ook de afgelopen dagen.

Bij het Single Toernooi op zaterdag maakten liefst 319 heren, 51 dames en tien junioren hun opwachting op het vakantiepark. In de zaal waar het Speelparadijs is stonden een hoop borden opgesteld, evenals in een paar kleinere zaaltjes achterin 't Paviljoen. Het podium van De Kiekendief was ingeruimd voor bijzondere partijen en finales.

Het Single Toernooi werd bij de heren gewonnen door Dirk van Duijvenbode uit 's-Gravenzande. Hij versloeg in de finale Sven Groen met 0-3. Texelaar Casper Ackermans en oud-Texelaar Berry Ortse kwamen tot de kwartfinales. Ortse legde het daarin af tegen de latere winnaar Van Duijvenbode en Ackerman verloor van Benito van der Pas.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Anneke Kuijten uit Eindhoven. Zij won in de finale met 2-0 van Femke Herms. Beste Texelse was Mariska Wesdorp die tot de laatste acht kwam. Jeugdig talent Gian van Veen (10 jaar oud) uit Poederoijen werd eerste bij de junioren. Roy Prins uit Den Burg werd derde.

Op vrijdagavond was er bij het Blind Mix Koppeltoernooi eveneens Texels succes; Mark Oosterhuis pakte hier de overwinning, samen met zijn gelegenheidspartner Marjolein Eyben. Zij wonnen de finale met 4-1 van Ricardo Duizendstra en Berend de Graaf. Er deden 134 koppels aan dit toernooi mee.

In het Mix Toernooi voor heren en dames op zondag eindigde Mariska Wesdorp samen met gelegenheidspartner Bianca Bes op de derde plaats. Jeroen Schouwstra en Berry Ortse kwamen bij de heren tot in de kwartfinale.

De sfeer op het toernooi was gezellig. De vrijdagavond stond in het teken van goud. Veel deelnemers liepen voor de gelegenheid rond met gouden hoeden en waren gehuld in goudkleurige kleding. In het naastgelegen Paal 0 was het drie dagen lang feest.

De afsluitende partijen op het podium van De Kiekendief gingen zondag net als de dartskampioenschappen op televisie eveneens met feest gepaard. Mark Weeremans was daarbij aanwezig als teller die het scorebord bijhield.

De inbreng van de Texelse dartswereld was groot. Er werd meegedaan door Jeroen Schouwstra, Wouter Beens, Mark Oosterhuis, Gerrit Jan Booy, zijn zoon Roy, Casper Ackerman, Simon Koorn, Mark Prins, zijn kinderen Sharon en Roy, Marcel Verhagen, Yvet Flier, Mariska Wesdorp, Mark Weeremans, Max van Benthem, Jim Kossen, Rowen Brand, Jelle van der Vis, Tony Mozes, Mischa Witte, Piet Grisnich, Roel Keizer en Ronald Timmer.

Booy vond het jammer dat het aantal Texelse bezoekers niet groot was. 'Terwijl hier een prachtig toernooi op het eiland wordt gehouden waar je zo kunt gaan kijken zonder dat je hoeft te betalen.' De darters haalden met onder meer de verloting van een gesigneerd T-shirt van wereldkampioen Michael van Gerwen €1120,- op voor het Tesselhuus. Bestuurslid Jan Klok nam de gift in ontvangst.