Expositie van oude radio's in Luchtvaartmuseum  Texel.
Expositie van oude radio's in Luchtvaartmuseum Texel. Foto: Gerard Timmerman

Kleinere musea in 2013 in de plus

Luchtvaartmuseum Texel, Cultuurhistorisch Museum Texel en Flora hebben het afgelopen jaar hun bezoekersaantallen zien toenemen.

'We zitten aardig in de lift', vertelt Bram van Dijk van Luchtvaartmuseum Texel '40-'45. In 2013 bezochten 11.500 mensen het museum, ongeveer 1.500 meer dan een jaar eerder. Een oorzaak voor de groei kan Van Dijk niet aangeven, al valt niet uit te sluiten dat door de komst van de nieuwe serre de collectie meer in het oog springt. Het museum haalde het nieuws met de komst van de cockpit van de Constellation en nieuw was ook de permanente expositie van de radio's en grammofoons uit de collectie van Oebele Jan Agter. De radio's doen het echt, je hoort muziek. Bezoekers tonen zich enthousiast en verzamelaars boden zelfs al aan dat hun oude radio's na hun dood hier komen. Bij de oude grammofoons zitten ook platen. Bijvoorbeeld een kinderplaatje van 78 toeren. En de Vijfde van Beethoven.

Bijzondere bezoekers waren onder andere de nabestaanden van Koen Boddaert, de piloot die in 1966 in Eierland verongelukte met de Thunderstreak ('Donderstraal') straaljager.

Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal haalde tegen de 8.000 bezoekers binnen. Voorzitter Elco Vermeulen sluit niet uit dat door de tweejaarlijkse quilttentoonstelling wat extra mensen zijn binnengekomen. 'Ook de exposities hebben meegeholpen, bijvoorbeeld onze tijdelijke tentoonstelling over rouw en trouw. We zijn niet ontevreden en hopen de stijgende lijn voort te zetten.' Een flinke groep vrijwilligers is elke maandag in touw om het museum er ook voor het komend jaar weer piekfijn uit te laten zien. Er wordt gewerkt aan de tijdelijke tentoonstelling over de oogsttijd. Vermeulen, die na het overlijden van Klaas Eelman het stokje als voorzitter overnam. 'Het is een goed geoliede organisatie met een fantastisch vrijwilligerskorps. Als wij met elkaar plezier hebben, dan komen de toeristen vanzelf wel.'

Bij schipbreuk-, jutters en maritiem museum Flora eindigde de teller op 41.000 bezoekers, waarmee de tendens van groei zich ook in 2013 heeft voortgezet.