Ongekend veel zeehonden in de opvang van Ecomare. Deze werd vernoemd naar de Olympische surfer Dorian van Rijsselberghe.
Ongekend veel zeehonden in de opvang van Ecomare. Deze werd vernoemd naar de Olympische surfer Dorian van Rijsselberghe. Foto: Jeroen van Hattum

Musea STM trokken iets minder bezoekers

Een wisselend beeld bij musea in 2013. Ecomare, Kaap Skil en de Oudheidkamer hadden minder bezoekers, de vuurtoren meer, evenals Flora, het Luchtvaartmuseum en het Cultuurhistorisch Museum. Samen trokken de musea 488.798 bezoekers (-2975)

Het koude voorjaar, toen er minder bezoekers naar Texel kwamen, pakte slecht uit voor de musea. Met name voor Ecomare, Kaap Skil en de Oudheidkamer. Ecomare had dit jaar 263.453 bezoekers binnen de poorten, een jaar eerder waren dat er 277.811. Wel een record aan publiciteit, er kwamen veel televisieploegen over de vloer en ook in andere media was er veel aandacht voor Ecomare. Er viel in 2013 dan ook veel te melden. Het nieuwe observatorium en de volkssterrenwacht werden in gebruik genomen, de replica van de drie meter lange haringkoning werd gepresenteerd en de nieuwe plaggenhut. Maar verreweg de meeste publiciteit genereerde de nasleep van de aangespoelde bultrug en de potvis, met name de goudschat aan ambergris die tevoorschijn kwam uit het kadaver van de potvis. Inmiddels is het verkocht, voor een bedrag tussen de half miljoen en een miljoen euro. Met het geld wordt onder meer een tentoonstelling over de potvis ingericht. Nieuws was ook het torenhoge aantal zeehonden dat werd opgevangen, dat over de honderd heen ging. Menig huiler werd vernoemd, onder meer naar Dorian en Rigby. Tegenvaller was dat de coating van de nieuwe zeehondenbassins afbladderde, wat noodzaakte tot herstelwerk. Intern rommelde het, de Raad van Toezicht greep stevig in en zette de directie op een zijspoor.

Kaap Skil, museum voor jutters en zeelui, dat in 2012 na de ingebruikname van de nieuwbouw de bezoekersaantallen zag toenemen tot 64.000, zakte terug tot 56.777. Ook hier deed zich in het koude voorjaar een terugval voor, die in het resterende jaar, ondanks de fraaie zomer, niet meer kon worden goedgemaakt. Kaap Skil haalde ook op verschillende manieren het nieuws. Zoals met de tentoonstelling over Maria Tesselschade, vernoemd naar de beruchte stormnacht waarbij op de Texelse Rede vele schepen verloren gingen. Kunst & Kitsch kwam over de vloer, Midzomerschans week door slecht weer uit naar het museum en de herdenking van de watersnoodramp in 1953 werd in Kaap Skil gehouden. Ook hier moest de directeur na ingrijpen van hogerhand vertrekken.

De Oudheidkamer kampte dit jaar met een ingrijpende teruggang. Kwamen er in 2012 nog 7000 bezoekers over de vloer, vorig jaar daalde dat aantal naar 4.238. In april werd de tentoonstelling 'Badgasten' geopend met badkleding en andere strandattributen van weleer. Ongekende publiciteit ontstond na de presentatie op het vliegveld van KLM-huisje nr. 94, een replica van de Oudheidkamer. Dit in aanwezigheid van oud KLM-topman Peter Hartman en president-directeur Camiel Eurlings. Voor het komend jaar staat onder meer een expositie over de sixties op het programma, waarvoor spullen worden gevraagd.

De vuurtoren zit sinds de opening al jaren in de lift. In 2013 kwamen er 103.985 bezoekers, ongeveer 12.000 meer dan een jaar eerder. Een bezoek aan de vuurtoren staat, samen met een kijkje in Ecomare en het strand, op het lijstje van steeds meer Texelgangers. De vier musea van de Stichting Texels Museum trokken samen in 2013 428.498 bezoekers, dat zijn er ruim 12.000 minder dan in 2012.