Raad: nieuwbouw Groeneplaats

De tweede terugblik op het werk van de gemeenteraad in de afgelopen vier jaar: de besluitvorming in de voortgang van de Groeneplaats in Den Burg.

De raadsvergaderingen van 14 december 2010 en 13 juli 2011 zijn twee belangrijke momenten in de besluitvorming over de Groeneplaats, Vismarkt en Parkstraat. Op 14 december 2010 stemt de raad voor de tweede keer (de eerste keer was in 2007) in met 'model C' oftewel nieuwbouw op de Groeneplaats, vijf huizen aan de Burgwal en een versmalling van de Parkstraat. Nieuw is dat de rooilijn op de plek van het oude Raaksje wordt gelegd. Alleen GroenLinks is tegen.

Tegelijkertijd stelt de raad een budget van €2,3 miljoen beschikbaar (op basis van de grondexploitatie) waarmee het college de plannen verder kan ontwikkelen. Belangrijk om te weten: in het raadsprogramma 2010-2014 hebben PvdA, Texel 2010, VVD en D66 eerder dat jaar gebroken met het beleid van hun voorgangers. De gemeente treedt niet langer op als projectontwikkelaar voor de Groeneplaats, maar zal de gronden verkopen, zodat derden er kunnen bouwen.

Op 13 juli 2011 wordt 'model C' nader uitgewerkt in 'plan 2a': nieuwbouw en huizen aan de Burgwal. Texel 2010 keert zich volledig tegen de ontwikkelingen en vindt dat de Groeneplaats open moet blijven. In 2010 was de partij schoorvoetend akkoord gegaan met 'model C' met de kanttekening dat de huizen aan de Burgwal er niet moeten komen.

Begin 2013 presenteert Atelier Loos van Vliet op basis van 'plan 2a' een stedenbouwkundige schets voor het centrum en de gemeente voert gesprekken met partijen die interesse hebben in een kavel. De politieke partijen kunnen zich over het algemeen vinden in de schets.

Op basis daarvan vindt een herberekening van de grondexploitatie plaats en die is niet gunstig. Door lagere grondprijzen, kleinere bouwvolumes en het niet meer meerekenen van de huizen aan de Burgwal wordt een negatief resultaat van €1,6 miljoen verwacht. De raad gaat er op 3 juli 2013 mee akkoord dat dat bedrag wordt weggeschreven in de gemeentelijke jaarrekening van 2012. In de grondexploitatie is de herinrichting van de openbare ruimte overigens niet meegenomen: daarvoor zal circa €1 miljoen nodig zijn.

Op 18 januari 2013 stemt de gemeenteraad in met een nieuw bestemmingplan voor de Groeneplaats en een voorlopig ontwerp voor de openbare ruimte. Het gaat gepaard met een lange discussie over de bouwhoogten. Met het nieuwe bestemmingsplan is voor de gemeente de weg vrij om bouwvergunningen af te kunnen geven. Er zijn op dat moment drie gegadigden voor een bouwkavel.