Groenzwart

Participatie

Raadsleden die eerder dan nu door het college bij het beleid worden betrokken, burgers die raadsleden tijdig van input voorzien en ondernemers die in een vroeg stadium bij de besluitvorming betrokken worden. Enkele ambities uit nieuwjaarstoespraken die deze week doorklonken.

Dit alles met als doel de kwaliteit van de besluiten naar een optimaal niveau te brengen. De nieuwe gemeenteraad die in maart wordt gekozen staat voor besluitvorming die van grote invloed is op de toekomst. Over het onderwijs, de Groeneplaats, de haven van Oudeschild, zorg, wonen, toerisme en recreatie.

Wellicht meer dan ooit wordt een beroep gedaan op de kwaliteit van bestuur, maar ook op de participatie van de Texelaars. Politici kunnen het niet alleen, burgers beginnen niets zonder politici. Politieke partijen zijn momenteel volop aan het kwartier maken. Partijprogramma's stromen binnen, kieslijsten worden gepresenteerd, politici duiken op waar je ze anders nauwelijks ziet. Nieuwe gezichten, maar ook oude bekenden. Voelen de kiezers zich aangesproken door hun programma's of stemmen ze vooral op de persoon? Het laatste kan wel eens de overhand hebben.

Als politicus doe je het niet snel goed, er wordt wat afgemopperd op de raad. In de aanloop naar de verkiezingen starten we vandaag een serie artikelen waarin we besluiten van de raad analyseren. Hoe zijn ze tot stand gekomen, wie nam het initiatief, wie lag er dwars en waar heeft het toe geleid? De aflevering van vandaag (zie pagina 2) leert dat je als burger daadwerkelijk iets in gang kunt zetten.

Er is de laatste tijd veel gesproken over de veranderende rol van de overheid. Regie-gemeente, samenwerkingsverbanden met andere overheden en toenemende verantwoordelijkheden op het gebied van zorg en welzijn. Een andere rol van de gemeente, maar ook een andere rol voor hen die niet in de raad zitten. In de verkiezingstijd komt de politiek naar de burger, maar daarna werkt het weer andersom.