Het maalwerk bovenin De Traanroeier.
Het maalwerk bovenin De Traanroeier. Foto: Kaap Skil

De Traanroeier maalt record

Molen De Traanroeier in Oudeschild heeft in 2013 een recordhoeveelheid graan gemalen. In totaal produceerden de vrijwillige molenaars 8.567 kilo Texels volkorenmeel, dat verwerkt is tot brood, taart en pannenkoeken.

De molenaars malen meest in opdracht. Grote afnemers zijn Bakkerij Timmer (5.420 kilo) en de Bonte Belevenis (1.600 kilo). In 2013 kwam daar nog 200 kilo bij voor het Amsterdamse Buurtbroodje, een project in Amsterdam-Noord. De rest van het meel werd verkocht in de winkel van Kaap Skil, waar het meel dat is afgenomen door de Bonte Belevenis voor een deel terugkomt in de vorm van appeltaart. Het malen gebeurt indien mogelijk op windenergie. Op dagen dat dit niet mogelijk is, wijken de molenaars uit naar de elektrische maalstoel op de begane grond. Op verzoek van Bakkerij Timmer is eind vorig jaar ook een partij spelt gemalen. Voor bezoekers van Kaap Skil vormt het malen op woensdag een extra attractie. Omdat in december schade is ontstaan aan de wieken, is de molen op het moment buiten werking. De vier molenaars hebben onlangs een extra vrijwilliger mogen verwelkomen. Maar omdat zij naast het malen ook onderhoudswerkzaamheden aan de molen uitvoeren, is meer hulp zeer gewenst. Wie tijd heeft op woensdagochtend en enthousiast is om mee te helpen, kan zich melden bij Kaap Skil via tel. 314956 of e-mailadres info@kaapskil.nl.

Alpha-cursus

De baptistengemeente start op 15 januari met een nieuwe, gratis Alpha-cursus voor mensen die meer willen weten over het christendom of zich afvragen of er meer is tussen hemel en aarde.

De cursusgroep komt wekelijks bij elkaar. Na een gezamenlijke maaltijd wordt een inleiding gegeven over het geloof. Aan bod komen thema's als 'Hoe relevant is het geloof', 'Bidden: waarom en hoe' en 'Is er meer?' De cursus wordt gegeven in Eben Haëzer aan de Julianastraat in Den Burg, geïnteresseerden kunnen 15 januari vrijblijvend langskomen. Voor informatie en aanmelden: Jacob Folkerts tel. 785047of e-mail jfolkerts@telfort.nl.