De Plus aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp.
De Plus aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp. Foto: Henk Leyen

Plannen woningbouw plaats Plus

Cees en Erik Hooyschuur zijn bezig met een plan om achttien woningen te realiseren op plek van de Plus aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp.

Bedoeling is dat er twee blokken komen met ieder acht woningen en een twee-onder-éénkapper aan de Ploosterstraat. Het college heeft een principe-verzoek voor de huidige bouwplannen afgewezen, maar staat niet negatief tegenover de plannen. De familie Hooyschuur heeft binnenkort een gesprek met de gemeente om over de afwijzing te praten.

Volgens het college voldoen de goot- en nokhoogte niet aan de bepalingen in het bestemmingsplan en wordt de twee-onder-éénkapper buiten het bouwblok geplaatst. Dat zou volgens het college kunnen worden opgelost met een projectafwijkingsprocedure en daar is een goede ruimtelijke onderbouwing voor nodig. Het plan is volgens het college op het moment stedenbouwkundig nog niet aanvaardbaar. Volgens wethouder Hennie Huisman moet ook nog eens goed naar het parkeren worden gekeken.

Volgens Hooyschuur worden het woningen voor starters en jongeren.

Gestreefd wordt naar een koopprijs onder de €175.000,-. De dorpscommissie kan zich vinden in het idee voor de nieuwe woningen. 'We hebben in De Cocksdorp niet zoveel woningen in die prijsklasse', laat voorzitter Gerrit Koorn weten. 'Op de plek van de winkel kun je straks ook beter woningen hebben dan een leegstaand pand waar tien jaar lang de kranten voor de ramen hangen.' Cees Hooyschuur zegt vertrouwen in een goede afloop te hebben. De Plus zelf verhuist dit jaar naar de nieuwbouw aan de Molenlaan.

Kogerhoop

De plannen voor de vijftien nieuwe woningen op de plek van het voormalige Koogerhoop in De Koog worden ter inzage gelegd. Het gaat om het uitwerkingsplan voor de tien sociale huurwoningen aan de Epelaan, twee twee-onder-éénkappers en één vrijstaande woning. Als er geen zienswijzen worden ingediend, kunnen de procedures volgens het college binnen een half jaar worden afgerond en kunnen er omgevingsvergunningen voor de bouw worden afgegeven.