Bouw noodaanlanding voor TESO op komst

Rijkswaterstaat start naar verwachting eind deze maand met de aanleg van de noodaanlanding voor TESO in Den Helder. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswatestaat desgevraagd laten weten.

De noodaanlanding komt in de marinehaven aan steiger 3 tegenover TNO op Fort Harssens. De noodaanlanding moet het mogelijk maken dat de boot van en naar Texel kan blijven varen als de veerhaven om wat voor reden dan ook buiten gebruik is.

Bedoeling is dat de boot in de marinehaven parallel aan de steiger afmeert. Er wordt een landhoofd gemaakt ( damwandkuip) en een inrichting waar een brug in gehangen kan worden. Dan kan in ieder geval het benedendek van de boot worden gebruikt. Er worden ook extra meerpalen en bufferpalen in de haven aangebracht, zodat de boot goed kan afmeren.

De brug zelf ligt in Lauwersoog en kan in twee dagen in Den Helder zijn. Het werk wordt verricht door Van den Biggelaar Grond- en Waterbouw uit Velddriel. De bouw van de noodaanlanding is inbegrepen bij de werkzaamheden die Van den Biggelaar aan de lange fuikwand in de Helderse veerhaven uitvoerde. De aanleg neemt naar verwachting twee tot drie maanden in beslag.

Directe aanleiding was het voorval van 18 januari 2007 toen de Molengat hard tegen de brug in Den Helder klapte en.de inrichting ontzet raakte. De Dokter Wagemaker kon vervolgens een paar dagen niet afmeren in de veerhaven. De Molengat kon toen wel blijven varen.

TESO en de gemeente spanden zich daarna op diverse fronten in om een noodaanlanding in Den Helder voor elkaar te krijgen. Dat ging aanvankelijk moeizaam, maar kwam in 2012 voor elkaar, nadat de regio zich bereid had getoond om - als het nodig was - mee te betalen. Er wordt nu bekeken of er ook op Texel een noodaanlanding kan komen.

College wil vaste

schenktijden

Het college wil vaste schenktijden voor alcohol gaan hanteren voor onder meer sportkantines en dorpshuizen die paracommercieel worden beheerd.

Volgens de huidige Drank- en Horecaverordening mag nu bij paracommerciƫle rechtspersonen, tot een uur voor en een uur na een activiteit alcohol worden geschonken. Volgens het college is dat niet duidelijk en ook niet te handhaven.

Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld voor sportkantines doordeweeks een vaste schenktijd van 17.00 tot 24.00 uur te hanteren. Op zaterdag wordt het van 15.00 tot 24.00 uur en op zondag van 13.00 tot 24.00 uur. Voor overige paracommerciƫle rechtspersonen gelden dezelfde begintijden en dan mag er tot sluitingstijd worden geschonken.

Wethouder Hennie Huisman wijst erop dat wat de dorpshuizen betreft alleen De Waldhoorn en De Hof onder de paracommercie vallen.