Uitbreiding trouwen op Texel

De Texelse Courant blikt tot en met de verkiezingen op 19 maart terug op het werk van de gemeenteraad in de afgelopen vier jaar. In deze krant het eerste deel van de serie: trouwen op Texel.

Het is min of meer één van de eerste wapenfeiten van de huidige gemeenteraad: uitbreiding van de trouwmogelijkheden op Texel. Begin 2010 kan er nog alleen getrouwd worden op vaste locaties die door het college zijn aangewezen.

Dat wordt op 13 april 2010 verruimd naar het strand met behulp van een motie van Texels Belang en VVD. De motie, die unaniem wordt aangenomen, is nog een staartje van de vorige raadsperiode. Gerbrand Poster (Texel 2010) toont in een commissievergadering zijn bedenkingen, maar stemt toch in.

In de raadsvergadering van 18 mei 2011 worden met behulp van een initiatiefvoorstel van Texels Belang de trouwmogelijkheden uitgebreid naar het gehele eiland. Aanleiding is een actie van het college om op basis van het in 2010 gewijzigde beleid van de Schoutenzaal in De Lindeboom een trouwlocatie te maken. Volgens TB kan dan beter meteen heel Texel worden aangewezen.

Poster heeft tijdens de raadsvergadering van 18 mei 2011 geen bedenkingen meer. Cees Hoogerheide (dan nog D66) maakt een voorbehoud en wil eerst weten of er geen strijdigheid is met wet- en regelgeving. Het is geen belemmering in te stemmen met het initiatiefvoorstel; dat wordt unaniem gesteund in de raad. Burgemeester Francine Giskes vraagt de gemeenteraad haar ruimte te geven om te onderzoeken of er nog implicaties zijn en die ruimte krijgt ze.

De uitbreiding is geen 'vrijheid, blijheid'. Een vrije trouwlocatie moet openbaar toegankelijk en bereikbaar zijn en voldoen aan de regels van openbare orde en veiligheid. Trouwen in de lucht en op het water is uitgesloten. De eigenaar cq beheerder moet instemmen met het gebruik van de betreffende locatie en de formele huwelijksvoltrekking moet onder een dak plaatsvinden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt sindsdien regelmatig gebruik gemaakt van de mogelijkheid op heel Texel te trouwen. De locaties zijn afwisselend. De gemeente is de uitbreiding momenteel aan het evalueren en presenteert binnenkort de bevindingen aan de gemeenteraad.

De raadsbesluiten komen voort uit een verzoek dat André van der Vliet en Angelina Stiehl uit De Cocksdorp in 2009 aan de gemeente voorleggen. Zij willen graag trouwen op het strand, maar dat is dan nog een brug te ver. Dankzij de motie die op 13 april 2010 wordt aangenomen, kunnen zij op 28 mei 2010 met elkaar in huwelijk treden bij Paal 33.