Achter de schermen

Festival '!'

Lieve help. Het jaar is amper begonnen en de evenementen vliegen je alweer om de oren. De maand juni moet cultuurmaand worden, het Amsterdams Kleinkunst Festival rept over Texel als 'kleinkunsteiland' en ook TOP, de Sportraad en de VVV hebben 'het evenement' ontdekt als dankbaar onderwerp. En dan ben je net bekomen van Struûn en alle andere evenementen in 2013.

Je wordt bijna al moe als je bedenkt wat er voor 2014 allemaal op stapel staat. Daarom kondig ik bij deze, als tegenhanger van al die bruisende evenementen, graag een volledig nieuw festival aan waar niets gebeurt. Gewoon helemaal niets om eerst maar eens wat nieuwe energie op te doen voor wat komen gaat.

Ik geef het de naam '!'. Een uitroepteken, maar spreek het uit als 'streep-punt'. Straks wordt wel duidelijk waarom gekozen voor deze bijzondere constellatie. Er is in ieder geval over nagedacht zonder subsidie van het toeristisch investeringsfonds dus financieel sta ik met Festival '!' al met 1-0 voor.

Festival '!' wordt een eerbetoon aan de Texelse kernwaarden rust, ruimte en natuur en dus gehouden op de Hors. Daar heb je de kernwaarden 'natuur' en 'ruimte' in overvloed en met het aantal bezoekers dat ik voor ogen heb, zit het met de kernwaarde 'rust' ook wel goed.

Ik ga Festival '!' onder de aandacht brengen met een relletje; ik vraag geen evenementenvergunning aan. Scheelt mij meteen het invullen van een aanvraag van circa twintig A4-tjes. Volgende financiële plus op de begroting.

Festival '!' krijgt ook een maritiem karakter, gekoppeld aan heden en verleden. Je bent op de Hors omgeven door de zee, dus een beetje mijmerend in het huidige tijdperk van de social media kom je daar natuurlijk al snel op de vraag hoe de mensen aan boord van de voorbij varende schepen vroeger met elkaar communiceerden. In morse dus, oftewel de 'punt' en de 'streep'. Je kunt het begrip 'streep' ook symbolisch zien als de lichtstralen van de vuurtoren in Den Helder en de vuurtoren zelf als 'punt' op de horizon. Het maakt niet uit hoe je het benoemt, zolang het maar grote woorden zijn die niets voorstellen, geheel in stijl van het festival.

Festival '!' is dus niets. Maar dat was juist wat beoogd werd: gewoon even een festival waar niets gebeurt, niets is geregeld en niets is. Een rustmoment in het drukke evenementencircuit. Bij deze dus klaar en financieel nog quitte gedraaid ook. Streep eronder, Punt! Kunnen we weer opgeladen en vol energie verder met al die andere evenementen waar Texel zonder meer bij floreert. Laat maar komen! Wanneer dat Festival '!' van mij wordt gehouden, laat ik nog wel een keer weten.

Jeroen van Hattum