Chauffeur Paul Wuis plaatst de reddingscapsule op het terrein van Flora.
Chauffeur Paul Wuis plaatst de reddingscapsule op het terrein van Flora. Foto: Jeroen van Hattum

Reddingscapsule naar Flora

'Hoe vaak kom je nou aan zo'n capsule', zegt jutter Jan Uitgeest van schipbreuk- en juttersmuseum Flora met een lach op zijn gezicht.

Sinds dinsdag beschikt het museum aan de Pontweg over de life-boat die donderdag 28 november in een storm losbrak van het platform P6B van gaswinningsbedrijf Wintershall op circa tachtig kilometer uit de kust bij Bergen. Een dag later spoelde de capsule aan bij Paal 20,5. Hij werd geborgen door hulpstrandvonder Klaas Uitgeest uit De Koog en later naar Den Helder gebracht.

De capsule bleek totall-loss, waarna Wintershall besloot dat Flora een mooie eindbestemming zou zijn. Paul Wuis bracht de boot dinsdagochtend terug naar Texel, begeleid door Robbert Jan Postma van Wintershall. Hij was er eind november met zijn collega Rik Vlaming ook bij toen de aangespoelde reddingscapsule moest worden geïnspecteerd.

Uitgeest toonde zich blij met de aanwinst. De life-boat is circa zes meter lang en bood in geval van calamiteiten plaats aan 21 mensen. Het is de eerste keer in de 35 jaar dat Wintershall op de Noordzee opereert dat zoiets gebeurd is.