Nieuwjaarsduikers als The Flintstones.
Nieuwjaarsduikers als The Flintstones. Foto: Frank Bastiaans

Nieuwjaarsduik 2014: Misschien volgend jaar als deelnemer?

Het is 1 januari Anno Domini 2014. Er zijn paaltjes in het zand geslagen met ertussen rood-wit afzetlint. In vaktermen van onze geüniformeerde wetshandhavers zou dit ook de PD genoemd kunnen worden.

Op de strook tussen de linten zijn vandaag echter geen bloedsporen, ingeslagen schedels of pistolen te vinden. Het publiek is evenwel als door een magneet door de linten aangetrokken. Ik weet niet of er ook een buitenlandse vertaling voor is, maar wij Nederlanders liepen er waarschijnlijk mee voorop. Als uitvinders van het woord ramptoerisme, stappen wij direct in de auto om met eigen ogen te zien hoe erg de overstroming, brand of moordpartij wel niet is geweest. De ramptoeristen van vandaag komen voor een ander verschijnsel genaamd Nieuwjaarsduik.

Als buitenaardse wezens toevallig op 1 januari boven Nederland vliegen en inzoomen op de kustlijn, nemen zij direct een andere afslag in het heelal. Want wat moeten zij denken van grote groepen juichende (in alleen badkleding uitgedoste) mensen die zich rennend naar de Noordzee begeven om daar na één keer onder water te zijn gegaan, tot de ontdekking komen dat er niet voor niets jaargetijden zijn uitgevonden met elk hun eigen specifieke bezigheden. En winter, zee en zwemmen is geen vreugdevolle combinatie.

Vandaag is er echter één man die onopvallend de spot drijft met alle wetten van deze logica. In de krijsende rennende massa loopt hij rustig (slechts gekleed in een korte broek) van de strandtent naar de wachtende golven. Hij loopt rustig door de kou met één hand in zijn zak gestoken, alsof hij flaneert op de boulevard van Monte Carlo. Hij is de rust zelve en lijkt zich te bevinden in het oog van de orkaan. Met zijn lange haar in een paardenstaart en een grote tatoeage op zijn schouder, zou hij niet misstaan in de nieuwste reclame van Harley Davidson.

Zijn duik is mij door de andere toeristen aan het oog onttrokken, maar zijn tocht terug over het strand verloopt nog steeds in een slenter tempo alsof hij geen seconde van deze ervaring wil missen. Er hangt een aura van 'niemand maakt mij wat' over hem heen en ik twijfel er niet aan dat hij deze houding de overige 364 dagen van 2014 zal volhouden.

Misschien zou het voor mij goed zijn om volgend jaar ook aan de andere kant van het lint plaats te nemen en van toerist naar deelnemer te evolueren.

Jaap Rietdijk

Aanvragen

Waddenfonds

Projecten die een 'aantoonbaar effect' hebben in het Waddengebied, kunnen subsidie aanvragen bij het Waddenfonds.

Aanvragen kunnen worden ingediend van 1 februari tot en met 30 juni. De subsidie is altijd aanvullend en moet passen in een van de thema's natuur en water, werelderfgoed en toerisme, energie en duurzame ontwikkeling of landbouw en visserij. Daarnaast is ook een budget van een €1 miljoen beschikbaar voor 'lokale Innovaties'. Dit budget is bestemd voor kleinschalige economische initiatieven die de leefbaarheid van het Waddengebied duurzaam versterken. De voorwaarden voor aanvragen zijn te vinden op www.waddenfonds.nl. Ondersteuning en advies wordt geboden door projectbureau Leader. dat bereikbaar is via leader@nhn.nl.