Foto van de modelspoorbaan in de caravan uit het blad Railhobby.
Foto van de modelspoorbaan in de caravan uit het blad Railhobby. Foto: Railhobby

Texel in blad Railhobby

Het landelijke tijdschrift Railhobby besteedt in het januari-nummer ruim aandacht aan Modelspoorclub Texel en de modelspoorbaan in de caravan. Beschreven wordt hoe de vrijwilligers de baan in de caravan in 2012 volledig vernieuwden.

Het tijdschrift, dat circa 28.000 lezers heeft, beschrijft hoe de vrijwilligers een nieuwe baan bouwden met het thema 'de haven van Oudeschild in de Tweede Wereldoorlog'. Destijds liepen meerdere spoorlijnen van de Duitsers over het eiland voor de bouw van de Atlantik Wall, het Duitse verdedigingswerk dat van Noorwegen tot in Frankrijk langs de kust liep. De bouwmaterialen werden in Oudeschild aangeleverd en daarna per spoor naar de Noordzeekust vervoerd.

Volgens Railhobby was het voor de spoorclub betrekkelijk eenvoudig aan historisch materiaal over de spoorlijnen op het eiland te komen. 'Een deel van het onderzoek was al gedaan voor de schaal Z-maquette die ooit te zien was tijdens een tentoonstelling in het gemeentehuis in Den Burg. Daarnaast waren diverse leden in het bezit van boeken over de geschiedenis van Texel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gemeentearchief en herinneringen van Texelaars die de oorlog hadden meegemaakt, leverden ook de nodige informatie op. Specifieke informatie over Oudeschild werd dicht bij huis gevonden. De moeder van een van de clubleden beschikte over een uitgebreide collectie boeken en andere materiaal over de historie van Oudeschild, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog.'

Voorafgaand aan de bouw van de nieuwe baan in de caravan, werd de oude geheel afgebroken. 'Alleen de poten en het lattenframe bleven gespaard. Hierop werden nieuwe platen geschroefd, die op hun beurt werden bedekt met styrodur, platen van groen polystyreenschuim die onder meer in de bouw worden gebruikt als isolatiemateriaal. Het schuim is makkelijk te bewerken, waardoor bijvoorbeeld sloten en andere landschapselementen konden worden uitgesneden. De nieuwe baan is met opzet stevig uitgevoerd, zodat deze bestand is tegen schokken en trillingen tijdens het vervoer naar bijvoorbeeld tentoonstellingen in den lande. De clubleden hebben lang nagedacht over het railsysteem. Sommige leden wilden smalspoor, andere kozen voor normaalspoor. Uiteindelijk viel de keuze op rails van Märklin, omdat dit volgens de leden het meest bestand is tegen de soms wat ruwe behandeling tijdens het vervoer.'

Railhobby beschrijft hoe nagenoeg alle huisjes op de maquette en de haven zelfgemaakt zijn op basis van de verzamelde historische documentatie. Het toeristisch investeringsfonds STIFT doneerde eind 2012 vijf mille om de modelspoorbaan goed op orde te krijgen. De modelspoorclub is de enige in Europa met een spoorbaan in een caravan.

Lezers van het blad krijgen het advies ook eens in het clubhuis in Odysseus in Den Burg te gaan kijken. 'Daar zijn nog twee andere modelbanen te vinden. Een Nederlands/Duitse h0-baan en een schaal N-baan met een Duits motief. De club komt elke dinsdag- en donderdagavond bijeen in het clubhuis. In de zomermaanden is er op deze avonden open huis zodat ook toeristen kunnen komen kijken.