Giskes: raad vroeger betrekken bij voorbereiden van nieuw beleid

De nieuwe gemeenteraad moet er goed over nadenken hoe hij een vinger aan de pols kan houden in de samenwerkingsverbanden waar Texel aan meedoet.

Die boodschap gaf burgemeester Francine Giskes vrijdag af tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Het eiland raakt sterker betrokken bij samenwerkingsverbanden en dat vergt het nodige van de raadsleden om te controleren wat collegeleden uitvoeren in overleg binnen de samenwerkingsverbanden.

Volgens de burgemeester kan een slag geslagen worden als het college de gemeenteraad nog meer dan nu het geval is betrekt bij het voorbereiden van beleid. Dan kunnen de 'wensen en noden van de Texelse bevolking' via raad en college gehoord worden in het overleg binnen de samenwerkingsverbanden.

Het onderwerp kwam recent nog aan de orde toen de raad het zogeheten uitvoeringsdocument voor de sociale wijkteams in de Kop van Noord-Holland moest bekrachtigen. Dat was een gezamenlijk stuk van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. De Texelse gemeenteraad voegde tijdens de raadsvergadering van 18 december diverse aanvullingen toe, maar dat was op een moment dat er eigenlijk al niet veel meer aan het document kon worden gesleuteld.

Aan de hand van de toenemende samenwerking is inmiddels al een paar keer het begrip 'democratisch gat' gevallen. Dat houdt eveneens in dat gemeenteraden weinig grip hebben op besluiten in een samenwerkingsverband. Vertegenwoordigers van de vier gemeenteraden in de Kop van Noord-Holland (onder wie Joop Groeskamp en Marjan de Groot) zijn aan het nadenken hoe om te gaan met dat 'democratisch gat'.

Voorbeelden van samenwerkingsverbanden zijn de veiligheidsregio, het economisch programma De Kop Werkt!, de Waddeneilanden (waar Texel weer volledig meedraait), het sociaal domein en de Regionale Uitvoeringsdienst in Hoorn.