Roy Makaay leidde Feyenoord tegen Texel'94 naar de overwinning.
Roy Makaay leidde Feyenoord tegen Texel'94 naar de overwinning. Foto: Willem Sangers

Feyenoord te sterk voor Texel'94

De nieuwjaarwedstrijd tussen een selectie van Texel'94 en de jeugdtrainers van Feyenoord is met  1-3 gewonnen door de Rotterdammers. Daarmee revancheerden de gasten zich voor de 4-0 nederlaag van een jaar geleden.

De Feyenoorders waren toen niet te spreken over de samenstelling van het Texelse team, dat volgens hen veel te sterk was. Een wat ongebruikelijke kritiek, waarover coach Ralph Koning zei dat hij zich die wel had aangetrokken. In hoeverre dat daadwerkelijk tot uiting kwam in de opstelling van zondag, blijft natuurlijk de vraag. 'Je wilt altijd winnen', zei Koning.

Voor zijn team selecteerde hij enkele oud-spelers van Texel'94, zoals Simon Brand, Barry de Vries en Rob van der Stap, maar ook de jonge Jesper List, die inmiddels een paar keer voor het eerste is opgeroepen. Andere jeugdspeler was junior Glen Visser. Hij heeft nog niet in het eerste gespeeld, maar zijn enthousiasme en trainingsopkomst imponeert dermate, dat de coach hem opstelde. Koning drukte zijn spelers vooraf op het hart met het eigen 'Ajax-systeem' tegen de Feyenoorders te spelen. Er liepen geduchte tegenstanders in het veld. Van wie oud-international Roy Makaay wellicht de meeste bekende. Bekend gezicht was ook Gaston Taument. Menig speler is tegenwoordig jeugdtrainer bij Feyenoord.

Texel'94 kwam sterk uit de startblokken en was in de eerste helft zelfs wat in het voordeel. Maar het veldoverwicht vertaalde zich niet in doelpunten. Integendeel. Makaay wekte weliswaar de indruk de kantjes er vanaf te lopen, maar bleek toch levensgevaarlijk. Met een flinke poeier van buiten de zestien meter bracht hij Feyenoord op voorsprong. De knal was onhoudbaar voor Texel-doelman Bart Heerschap. De 0-1 stand bleef tot de rust op het scorebord. In de tweede vergrootte Feyenoord de afstand met een tweede treffer. Texel'94 kwam terug in de wedstrijd dankzij een treffer van Jesper List. Maar de overmacht van de Rotterdammers was te groot. Uiteindelijk moest de thuisploeg het hoofd buigen toen Feyenoord de derde treffer liet aantekenen. Al met al was het een aardige wedstrijd die meer publieke belangstelling had verdiend.

Bedoeling is dat de Feyenoorders volgend jaar weer naar Texel komen. Ralph Koning: 'Dit laten we niet over onze kant gaan, we willen natuurlijk revanche. Volgend jaar zetten we een sterker team neer.' Tijdens de nieuwjaarsborrel die aansluitend in de kantine werd geschonken kon uitgebreid worden nagepraat over de wedstrijd.

Een paar dagen eerder, op vrijdagavond op De Krim, gaf Yori Bosschaart op vakantiepark De Krim een presentatie over video-analyse bij Feyenoord. Hij toonde hoe gebruik wordt gemaakt van de modernste technieken, een werkwijze die bij steeds meer profclubs wordt toegepast. Een presentatie die door circa tachtig belangstellenden werd bezocht en waarbij werd getoond hoe jonge voetballers op de Academy worden voorbereid, wat ze beter wel en niet kunnen doen. Beelden liegen immers niet.