'Samenwerken in belastingen'

De gemeente is aan het bekijken of er met andere gemeenten in de regio kan worden samengewerkt op het gebied van belastingen en de inkoop van materialen.

Dat komt naar voren uit een brief van het college aan de raad waarin de stand van zaken op het gebied van samenwerkingen binnen de regio wordt weergegeven. In de brief worden negen trajecten genoemd, waaronder de regionalisering van de brandweer, het economisch samenwerkingsprogramma De Kop Werkt!, het zogeheten sociaal domein en de Regionale Uitvoeringsdienst die de milieutaken voor 19 gemeenten in Noord-Holland (waaronder Texel) uitvoert.

Wat de samenwerking omtrent belastingen betreft, wordt volgens de brief op bestuurlijk niveau naar de mogelijkheden gekeken. Een van de opties is samenwerking met Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. Andere optie is aansluiting bij Cocensus, een dienst die sinds 2007 voor Haarlem, Haarlemmermeer, Hillegom en Beverwijk, Oostzaan en Wormerland de gemeentelijke belastingen heft en vordert. Zelf blijven doen, is eveneens een optie. Uitgangspunt is dat het efficiencyvoordelen oplevert.

Samenwerking op het gebied van inkoop en aanbesteding moet volgens de brief leiden tot professionalisering binnen de gemeente en ook helpen om te voldoen 'aan de steeds veranderende wettelijke regelgeving'. Texel is hierover in gesprek met Hollands Kroon, Schagen, Den Helder en de Stichting Rijk. Dat is een regionale organisatie die sinds 2009 bestaat en zich bezighoudt met de inkoop voor 14 gemeenten elders in Noord-Holland. Om alle wettelijke taken uit te kunnen voeren, werken Texel en de drie andere gemeenten in de Kop van Noord-Holland voor een periode van zes maanden samen, waarbij inkoopspecialisten de taken voor de vier gemeenten uitvoeren.

Wat De Kop Werkt! betreft, wordt de komende tijd aandacht besteed aan een uitvoeringsagenda met daarop een stuk of dertig plannen voor de economie in de Kop van Noord-Holland. Texel is kartrekker als het gaat om het Waddenfonds en de Waddenzee als werelderfgoed. De Kop Werkt! is een project dat is voortgekomen uit een onderzoek van de commissie Deetmans/Mans die in 2010 stelde dat er actie moest worden ondernomen om de krimp van de bevolking in de Kop van Noord-Holland een halt toe te roepen.

De nieuwe Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord is een organisatie in Hoorn geworden met 140 specialisten (onder wie bodemspecialisten, handhavers, vergunningverleners, juristen, klimaatspecialisten en geluidsspecialisten) die voor Texel en 18 andere gemeenten actief zijn. De dienst omschrijft zichzelf op internet als een 'no-nonsens organisatie' in de uitvoering van haar taken.