Anders bekeken

Sterren


A star is born. Heeft u de kleine Amira zien en horen zingen? Een grote verrassing, dat kleine meiske met de stem van een grote operazangeres. Het zou zo een prinsesje van Oranje kunnen zijn, niet alleen haar naam beginnend met de koninklijke A, maar ook haar doen en laten straalde de huiskamer binnen. 'Nessun dorma', al eerder gezongen in Engeland, kwam als een Jip-en-Jannekeverhaal over het voetlicht. Vol vertrouwen bracht ze de mooie tekst. Niemand zal slapen, we shall watch the stars, we zullen naar de sterren kijken, where my secret is hidden, within the stars. Waar mijn geheim verborgen is in de sterren.

We staan op de drempel van een nieuw jaar, we zullen wakker blijven tot de klokken luiden, niemand zal slapen, we zullen naar de sterren kijken, waar het nieuwe jaar met zijn geheimen is verborgen. Het oude jaar laten we achter ons, en dat is soms moeilijk. Ieder jaar gebeuren zoveel dingen, zijn er zoveel momenten, sterren die je wel voor altijd vast zou willen houden. Als ik terugkijk en het jaar laat passeren, word ik vaak overmand door emoties.

Dierbaren waar je afscheid van hebt moeten nemen, patiënten die een moeilijke strijd hebben gestreden, familie die achterblijft en weer een nieuwe weg moet zoeken. Het is niet eenvoudig en er is zeker een hoop moed en vertrouwen voor nodig. Ik hoop dat we de kracht zoeken en vinden bij elkaar, bij je man, vrouw, vriendin, zus, zoon, collega, schoondochter, ja noem maar op, ik hoop dat we er voor elkaar zijn als we aan het nieuwe jaar beginnen. Want één ding is zeker, we kunnen niet zonder elkaar als medemens, we hebben elkaar nodig. Elke dag, ieder uur.

Het winnende lied eindigt met de woorden: 'At dawn, I will win', als de zon opkomt, zal ik overwinnen. Een magisch moment, als de stralen van de zon ons vergezellen op ons levenspad. De energie die ons verrijkt en versterkt als de grootste ster, de moederster, aan de hemel. Als we het nieuwe jaar instappen, vergezelt die moederster, die warmte, ons alle dagen, ook al zien we het niet altijd.

We doken vol vertrouwen in het koude zeewater, lieten het oude jaar achter ons in de golven. Laten we het nieuwe jaar uur voor uur, dag voor dag, week voor week leven zoals de zee het ons geeft. Stella Maris, sterre der zee. Zij neemt vast iets goeds voor u en uw dierbaren mee.


Jozien