wat ik zeggen wou

Alcoholverbod


Stel, je bent net 17 geworden en hebt het afgelopen jaar regelmatig een biertje gedronken met vrienden in het café. En dan opeens, na nieuwjaarsnacht mag dat niet meer! Want vanaf 1 januari mogen jongeren tot 18 jaar van de wet geen alcohol meer kopen of in hun bezit hebben. Op zich een verstandig besluit gezien de schade van alcohol drinken op jonge leeftijd. En nergens in Nederland wordt overigens op jonge leeftijd zoveel gedronken als bij ons op Texel. Nou ben ik zelf geen 17, maar het zit me dwars. Vooral dat de wet zo abrupt wordt ingevoerd, zonder overgangsregeling voor jongeren die nu al 16 of 17 jaar zijn. Zij blijven heus wel drinken, alleen ergens anders: ongecontroleerd buiten, in 'caravans' en thuis. Met meer overlast op straat. En wat gaan de horeca-eigenaren doen? Gaan zij bij elke bestelling om een identiteitsbewijs vragen, of kiezen ze voor de eenvoudige oplossing en sluiten ze hun deuren voor iedereen onder de 18? De boetes zijn flink. De burgemeester heeft zich aan de wet te houden en aan wekelijkse frisfeesten valt geen brood te verdienen. Toch verbaast het me dat gemeente, jongerenwerk en horeca niet gezamenlijk duidelijke pogingen hebben gedaan hier een oplossing voor te vinden. Ja, een ondoordacht proefballonnetje voor het postkantoor. Maar de nieuwe wet komt toch niet uit de lucht vallen? Er zijn gemeentes, zoals Katwijk, die een overgangsregeling invoeren. Daar mogen jongeren die 16 of 17 zijn ook na 1 januari gewoon naar de kroeg. Het geeft in ieder geval wat ruimte voor gewenning en het zoeken naar een oplossing. De gemeente kan ook besluiten wekelijkse frisfeesten mee te betalen. Bijvoorbeeld georganiseerd door de gezamenlijke horeca of door het jongerenwerk. Het is maar een idee.
Gewoon afwachten, onze kop in het zand steken, vind ik beledigend voor onze uitgaande jeugd, en voor onze horeca die al veel aan controle doet. Ik heb de oplossing ook niet, maar doe hier wel een oproep om met een goed idee te komen. Weet jij het?

Remko van de Belt,

Den Burg.

Nieuwjaarsvoetbal

Op de Texelse voetbalvelden zijn dit weekend meerdere nieuwjaarswedstrijden.

SVO speelt zaterdag 4 januari om 15.00 uur tegen een team oud-eerste spelers. Texel'94 voetbalt zondag 5 januari, aanvang 14.30 uur, tegen een team van jeugdtrainers van Feyenoord, met onder andere Roy Makaay en Gaston Taument. Bij SV De Koog speelt een mix van het eerste, tweede en de A-junioren zondag om 14.30 uur een nieuwjaarswedstrijd.