Rechter: EVT moet veerdienst stoppen

De Eigen Terschellinger Veerdienst (EVT) moet per 1 februari stoppen met de veerdienst van en naar Terschelling. Dat heeft de kort gedingrechter in Alkmaar dinsdag beslist. Dit nadat de nieuwe concurrent teveel omzet afsnoepte van Doeksen. EVT gaat in hoger beroep.

Onvrede over de dienstverlening door Doeksen was de reden dat EVT de strijd aan ging. Het resulteerde in een prijzenoorlog, waarbij EVT in de cruciale zomermaanden ruim een kwart van de passagiers afsnoepte. Doeksen belandde in zwaar weer. Directeur Paul Melles kondigde onder meer aan de tarieven te verhogen en de dienstregeling te versoberen. Cruciale factor in de komst van EVT is de concessiewetgeving. Melles tekende in 2007 een Openbaar Dienstcontract. Daarin was een mogelijkheid voor medegebruik opgenomen, een kans die werd aangegrepen door EVT. Toen Doeksen aankondigde het aantal afvaarten te verminderen, ook voor Vlieland, verbood staat secretaris Mansveld Doeksen dat en besloot de EVT uit de vaart te halen. Dat besluit is nu door de kortgedingrechter gelegitimeerd. In de huurovereenkomst voor de steiger met EVT staat namelijk dat die mag worden beëindigd als een 'klemmend en zeer gewichtig publiek belang' dat vraagt. Volgens de rechter is dat het geval nu hoofdgebruiker Doeksen verlies lijdt en afvaarten moet schrappen. Het laatste woord is er niet over gezegd. Bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven loopt een procedure over de vraag of Doeksen wel recht heeft op een monopoliepositie, ten kosten van de EVT. Het wachten is op een antwoord op vragen aan het Europese Hof over de toepasbaarheid van concessiestelsels. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) noemt het besluit 'bijzonder risicovol', omdat zo elke concurrentie met Doeksen onmogelijk wordt. Doeksen is blij met de uitkomst van het kort geding, maar voelt zich door het spoedappèl door EVT nog niet zeker. Ook burgemeester Schadd-de Boer van Vlieland is blij met de uitspraak. Voorlopig betekent dit dat Doeksen de volledige dienstregeling blijft varen. De burgemeester is blij dat de rechter het maatschappelijk belang voor de eilanden zwaar heeft laten meewegen. EVT heeft twijfels over de financiële cijfers die Doeksen heeft gepresenteerd, denkt dat Doeksen niet zomaar zal omvallen en steun zal krijgen van het moederbedrijf. Gezonde concurrentie is volgens EVT in het belang van reizigers.

TESO is, op eigen verzoek, buiten de bewuste concessiewetgeving gebleven. Een zwaarbevochten uitzonderingspositie, verleend op basis van de unieke bedrijfsstructuur en de statuten van TESO. De veerdienst is grotendeels in handen van Texelaars die belang hebben bij een goede, continue en betaalbare verbinding, bovendien vloeit de winst terug in de onderneming. TESO heeft niet het exclusieve recht op de veerdienst. Maar de kans dat een concurrent op staat is zó klein, dat het theoretisch is. Die partij moet namelijk een betere kwaliteit leveren dan TESO, tegen een lagere prijs en continuïteit aantonen. 'Het moet een verdienste zijn dat je mag varen', reageert TESO-directeur Cees de Waal.