Peter en 'zijn' meiden tijdens de officiële opening van Peters Jouw Kapper.
Peter en 'zijn' meiden tijdens de officiële opening van Peters Jouw Kapper. Foto: Job Schepers

'Je moet je blijven ontwikkelen'

'Je moet tevreden zijn met jezelf om anderen gelukkig te kunnen maken.' Het is een uitspraak die Peter van Sikkeleras (32) doet tijdens het interview vooruitlopend op de overname van Cocky's Kapsalon. Maar wie is Peter en wat betekent de overname voor hem?

Van Sikkeleras groeide op in Den Hoorn en kwam via omzwervingen in Amsterdam terecht in De Koog. Onder de vleugels van Cocky Penha ontwikkelde hij zich tot de kroonprins van het Texelse kappersgilde en sinds 1 januari is de zaak van hem. 'De kans kwam eigenlijk vrij onverwacht. Cocky gaf me de kans de kapsalon over te nemen. Vanaf dat moment is alles heel snel gegaan', legt Van Sikkeleras uit. Dat Penha hem als opvolger zag, was voor de kapper een bevestiging van het vertrouwen dat Penha in hem heeft en de keuze is niet vreemd. Ondanks dat het twee totaal verschillende personen zijn, zijn er ook overeenkomsten. Beiden zijn opvallende persoonlijkheden. 'Ik ben inderdaad absoluut geen muurbloempje, ik val wel op en dat vind ik ook leuk. Ik houd van mooie spullen en luxe. Persoonlijke verzorging staat bovendien hoog in het vaandel', legt hij uit. De kapper begon zijn carrière op zijn achttiende in de kapsalon die nu van hem is.

'Cocky is een strenge leermeester geweest, maar een eerlijke. Ik houd daarvan, wij kunnen alles tegen elkaar zeggen. Dit leidt wel eens tot een felle discussie, maar hierdoor loop je ook niet met je ziel onder je arm. Ik heb enorm veel van haar geleerd en ben blij dat ze een stoel blijft huren in de salon. Dan kan ik haar om advies vragen als het nodig is. En ik ben absoluut niet bang dat ze geen afstand kan nemen, dat komt helemaal goed.' Met de overname is Van Sikkelaras verzekerd van een langer verblijf in De Koog. 'Een prettige gedachte. Ik vind De Koog heerlijk omdat er altijd nieuwe mensen zijn. Het is een levendig dorp. Ik weet nu zeker dat ik lange tijd op Texel blijf wonen en in Amsterdam miste ik altijd het strand. Nou is het niet zo dat ik daar iedere dag kom, maar ik weet wel dat het kan. Met slecht weer zul je mij er niet zien, ik houd van mooi weer', vervolgt hij. Zoals Van Sikkeleras van De Koog houdt, houdt De Koog van hem. Doordat hij een opvallende verschijning is, zijn er weinig mensen die hem niet kennen. 'Ik heb hier heel veel kennissen en een groep hele hechte vrienden. Die zijn heel belangrijk voor me. Ik ben iemand die leeft voor gezelligheid, in je eentje kom je nergens. Dat merk ik ook in de kapsalon. Ik neem al het personeel van Cocky over en doe dat niet uit verplichting, maar omdat ik het fijn vind om met ze werken . Iedere kapster in de salon heeft haar eigen identiteit en haar eigen klanten. Dat wil ik graag zou houden. De naam Cocky's Kapsalon blijft dan ook behouden, Peter, Jouw Kapper komt erbij. De kapsalon moet niet mijn succes worden, maar ons succes.' Van Sikkeleras gaat verder met datgene wat Penha heeft opgebouwd, dat gaat verder dan alleen knippen.

'Er wordt te vaak makkelijk over het vak van kapper gedacht. Naast kapper ben je namelijk ook gastheer. Je moet niet alleen luisteren naar je klanten, je moet ze begrijpen en met ze mee kunnen denken. Daarnaast moet je interesse oprecht zijn. Ik heb het geluk dat ik heel goed gesprekken kan onthouden, waardoor ik bij mijn klanten ook weet wat ik de vorige keer met ze besproken heb en wat hun wensen zijn. Ik merk dat dit gewaardeerd wordt.' Nu de kapsalon zijn eigendom is lijkt het erop dat hij alles bereikt heeft. Toch blijft de kapper ambitieus. 'Je moet jezelf altijd willen verbeteren en je moet bereid zijn om hard te werken. Ik wil de zaak net zo succesvol houden als Cocky hem gemaakt heeft. Ik heb er enorm veel zin in en ik ben ook niet zenuwachtig. Toen we het net besloten hadden en ik enorm veel dingen moest regelen vond ik het uiteraard spannend, maar de laatste weken kon ik eigenlijk niet wachten tot het 1 januari was.' Als gezegd, veel grote veranderingen zijn er in eerste instantie niet. De naam van de zaak blijft hetzelfde, er werken dezelfde mensen en het pand is altijd goed onderhouden, waardoor er ook aan het uiterlijk van de zaak weinig verandert. Alleen de clown in de zaak is verwijderd, de Koger kapper vond het maar een eng ding. 'Maar verder heeft de zaak een uiterlijk ik zelf ook mooi vind, dus waarom zou ik daar wat aan veranderen. Cocky's kapsalon heeft enorm veel uitstraling en veel toeristen hebben het erover.' Met de overname hebben Penha en Van Sikkeleras wat ze willen: 'Een voortzetting van de kapsalon in de Dorpsstraat in onze mooie badplaats De Koog', besluit Van Sikkeleras.

Job Schepers