Sil van Heerwaarden, Gerrit Verhoeven en Aron Zeeman met de opbrengst.
Sil van Heerwaarden, Gerrit Verhoeven en Aron Zeeman met de opbrengst. Foto: Jeroen van Hattum

Uitzending goed voor €4460,40

Blijdschap als rond 20.45 uur de uitslag bekend wordt. Sil van Heerwaarden (14) en Aron Zeeman (12) hebben €4460,40 opgehaald met hun live-uitzending voor de Stichting Studiefonds Dana.

Twaalf uur lang maakten de jongens radio vanuit de serre van De Slock in Den Burg die voor de gelegenheid al snel tot mini-glazen huis werd omgedoopt. Radio Texel stelde de frequenties beschikbaar, zodat iedereen kon luisteren en DJ Marco van Sambeek nam ook twee uurtjes voor zijn rekening.

Voorbijgangers konden plaatjes aanvragen en een donatie doen via een brievenbus in de serre, er werden buiten bij De Slock oliebollen, chocomelk en Glühwein verkocht en in de loop van de dag kwamen ook diverse Texelaars spontaan een gift brengen.

Zo maakte onder andere oud-burgemeester Joke Geldorp haar opwachting, voorzitter Jan Beijert van het Texelfonds deed een gift en Ricardo de Graaf kwam namens Texel FM een enveloppe brengen. Jonna van den Wijngaard haalde geld op met een optreden bij de uitzending en op de Stenenplaats.

Studiefonds Dana, opgericht in 2000, kan met het geld leerlingen helpen op een gymnasium in de Bulgaarse plaats Dimitrovgrad. Dan gaat het om leerlingen die graag willen studeren, hebben aangetoond dat zij de capaciteit hebben om te studeren, maar het geld missen om schoolboeken te kopen.

Gerrit Verhoeven, voorzitter van het fonds: 'Door deze leerlingen van schoolboeken te voorzien, kunnen we net dat zetje geven dat nodig is.' Dat is in lijn met de steun die het studiefonds jarenlang heeft gegeven aan de inmiddels 26-jarige Dana Ivanova Blagoeva uit Bulgarije die vroeger een paar jaar op Texel woonde en dankzij het fonds kon studeren en inmiddels een goede baan heeft.

Op haar verzoek bleef het fonds bestaan, zodat andere leerlingen ook kansen kunnen krijgen. Dit jaar hielp het studiefonds drie leerlingen in Dimitrovgrad aan schoolboeken en vorig jaar waren het vier leerlingen in het laatste of eennalaatste schooljaar. Een boekenpakket kost €300,- tot €350,-. Volgens Verhoeven gaat de aandacht nu specifiek naar Bulgarije, maar worden ook andere aanvragen voor steun in behandeling genomen.