Jong en oud aan het bord tijdens het Texels damtoernooi in De Bijenkorf.
Jong en oud aan het bord tijdens het Texels damtoernooi in De Bijenkorf. Foto: Gerard Timmerman

Prolongatie damtitel

Dammer Martijn van Gortel uit het Limburgse Sittard heeft zaterdag op het Texelse sneldamtoernooi in de Bijenkorf in Oosterend zijn titel geprolongeerd. Sterkste jeugddammer was Rinus Wesselman. 

Vorig jaar eindigde het sneldamkampioenschap in een nek-aan-nekrace waarbij Van Gortel uiteindelijk met een miniem verschil de titel in de wacht sleepte. De Limburger huldigt het principe dat je een titel altijd moet verdedigen. En dus stapte hij zaterdagochtend zeer vroeg in Sittard in de auto om op tijd met de boot te kunnen.

Eenmaal op Texel aangekomen liet hij er geen gras over groeien en veegde resoluut alle concurrentie van het bord. Alleen Piet Bakelaar wist de Limburgse ereklassespeler op remise te houden en eindigde na een sterk toernooi op de tweede plaats. De beste huisdammer eindigt tussen de clubspelers zelden in de bovenste regionen, maar nu leek het er toch lang op dat ook Rinus Vittali op het podium terecht zou komen. In de laatste ronde werd hij echter pootje gelicht door Adri de Jong uit Den Helder, die daardoor net voor Vittali het brons voor zich opeiste.

Met een vierde stek en de meeste weerstandspunten van het hele veld eindigde hij nipt voor de beste Oosterender Rien Brouwer, die met een zesklapper in de slotronde duidelijk liet weten dat er meer sterke huisdammers op Texel rondlopen. Ook de derde dammende Rinus Wesselman liet zich gelden door de jeugdtitel in de wacht te slepen. Weliswaar haalde Ivar Boogaard evenveel bordpunten als Rinus, maar Rinus speelde bijna al zijn partijen tegen gerenommeerde clubspelers en kon zo bogen op een veel hogere weerstandscore. Kort achter Rinus en Ivar eindigde Tim Kortekaas als derde.

Beste dame was – net als vorig jaar - Marianne 't Hart, die gelukkig ook het principe huldigt dat een gewonnen titel moet worden verdedigd. De eerste twee inschrijvingen voor het kampioenschap van 2014 zijn dus al binnen. Alle uitslagen zijn te vinden op www.toernooibase.kndb.nl.

Unichockeytoernooi

In sporthal Ons Genoegen wordt donderdag 2 januari een unihockeytoernooi gehouden.

Het toernooi is gratis en voor kinderen uit groep 5, 6, 7, 8 en de jeugd van de OSG. Er wordt gespeeld in twee categorieën, groep 5 en 6 en de andere categorie is groep 7 en 8 en OSG. Het toernooi is van 10.00 uur tot ongeveer 12.00, afhankelijk van aantal teams. Er wordt vier tegen vier gespeeld op een veld ter grootte van een volleybalveld. Teams kunnen zich opgeven via www.sportservicetexel.nl.