Schapen op de Hogeberg. Nu de opbrengst van de Streekrekening tegenvalt, staat de schapenhouderij weer onder druk.
Schapen op de Hogeberg. Nu de opbrengst van de Streekrekening tegenvalt, staat de schapenhouderij weer onder druk. Foto: Gerard Timmerman

Schapenhouders weer (bijna) terug bij af

Op welke manier kunnen de schapenboeren op de Hogeberg worden ondersteund, nu de gemeente de Streekrekening bij de Rabobank heeft moeten opheffen? Recente pachtverhogingen en andere maatregelen maken het er toch al niet rooskleuriger op.

Bij de Streekrekening keert de Rabobank vijf procent uit over het ontvangen rentebedrag, wat ten goede komt aan de schapenhouderij op de Hogeberg. Bij de start werd als doel gesteld over vijf jaar €20 miljoen op de Streekrekening te hebben. De provincie stortte toen €1,5 miljoen op de rekening. Gedeputeerde Bart Heller riep andere organisaties op dit voorbeeld te volgen. Het Nationale Groenfonds stortte €2 miljoen. Op het hoogtepunt stond er €15 miljoen op. De gemeente zette in 2012 circa €1,5 miljoen op een eigen Streekrekening. Die moet op last van de overheid worden opgeheven, de gemeente moet bankieren bij het Rijk, een maatregel die voortvloeit uit het Landsbanki-debacle. De Streekrekening die de provincie in 2010 opende blijft in stand, zoals ook andere Streekrekeningen, bijvoorbeeld die van De Lieuw. Naast het wegvallen van de bijdrage van de gemeente, is er nog een tegenvaller: de lage rentestand. Werd er in 2012 over 200 hectare €180,- per hectare uitgekeerd (€36.000,-), in 2013 daalde het tot €150,- over 100 hectare (€15.000,-), minder dan de helft dus, uiteindelijk zijn de schapenboeren er onvoldoende mee geholpen.

'We zullen creatief moeten zijn om meer geld te verwerven?', zei de burgemeester onlangs. In een gesprek met de schapenhouders toonde ze begrip, maar wees ook op het toeristisch belang. Ze vertelde onder meer dat ze vrienden die bij haar op bezoek kwamen meenam naar de Hogeberg, omdat dit – juist met z'n schapen – zo'n kenmerkend stukje Texel is. Texel en schapen worden in één adem genoemd, sfeervolle beelden van schapen, al dan niet met lammetjes, zijn regelmatig te zien in de promotie van Texel. Het belang van schapen voor toerisme is onomstreden. In het gesprek tussen de burgemeester en de boeren viel wel het woord toeristenbelasting. 'Als de schapen zo belangrijk zijn voor het toerisme, dan is het toch ook logisch dat er vanuit het toerisme wordt bijgedragen in de kosten', luidt de redenatie. Toeristenbelasting is een gevoelig onderwerp. Put je geld uit de bestaande toeristenbelasting, die al in de begroting is verwerkt, verhoog je de toeristenbelasting of gebruik je een deel van het geld voor StifT er voor. Een uitdagend vraagstuk voor politici in de aanloop naar de verkiezingen. Ook de provincie is in beeld. Nu de Streekrekening niet het beoogde resultaat geeft, wordt op GS een beroep gedaan een aanvullende bijdrage te verlenen. Er loeren meer bedreigingen voor de schapenhouderij. Op een aantal percelen op de Hogeberg is met de contractvernieuwing de pacht met dertig procent verhoogd, volgens Staatsbosbeheer omdat de grond in waarde is gestegen. In nieuwe pachtcontracten komt ook een verbod voor het houden van paarden in het gebied, omdat er schapen horen. Maar daardoor vallen inkomsten uit deze neventak weg. Als aan de schapenhouderij geen brood meer is te verdienen, is het niet ondenkbaar dat - als straks het melkquotum vervalt - dat land op de Hogeberg aantrekkelijk wordt voor verhuur voor mestrechten en gras voor melkvee. Met als gevolg dat de schapen zullen wijken. SBB wil om de tafel met de schapenhouders om te bespreken hoe voor alle partijen het beste resultaat is te realiseren.