Opnieuw tbs voor brandstichter

Nagenoeg conform de eis van de officier van justitie heeft de rechtbank in Alkmaar de tbs van een 42-jarige voormalige Texelaar verlengd. De man werd eerder door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld voor twee brandstichtingen in De Cocksdorp en vrijgesproken van twee andere.

Hij kreeg 230 dagen cel en tbs onder voorwaarden aan zijn broek, met als kanttekening dat dit zou worden omgezet in tbs met dwangverpleging als hij zich niet aan de voorwaarden zou houden. De strafoplegging is zeer tegen de zin van de man zelf, de medische staf van de Oostvaarderskliniek in Almere waar hij momenteel verblijft en advocaat Mirjam van Overmeire-De Vilder. Zij sprak van een slijtageslag tussen Justitie en de veroordeelde. 'Mijn cliënt heeft niets aan nog een jaar tbs.' Ook de kliniek is die mening toegedaan: 'Daarmee gaat gewoon opnieuw een jaar verloren', aldus A. Posthuma van de Oostvaarderskliniek. Volgens de rechtbank is het gezien de situatie van de man echter onverantwoord hem voorwaardelijk uit de tbs te ontslaan. Hij heeft geen inkomen, geen woonruimte en de rechtbank durft het niet aan hem zonder enige vorm van begeleiding op vrije voeten te stellen.

Uit onderzoek blijkt dat er ondanks tien jaar behandeling nog steeds gevaar is dat de man in oude fouten vervalt. Daarbij speelt een rol dat hij stelselmatig en openlijk weigert van de softdrugs af te blijven en juist verdovende middelen ervoor kunnen zorgen dat hij weer op het verkeerde pad belandt. Door zijn sofdrugsgebruik mislukte een jaar geleden een proef hem zelfstandig te laten wonen. Ondanks alles vertikt hij het zijn jointje te laten liggen. Ook is hij niet gemotiveerd om verslavingsremmers te slikken. Dat alles bracht het Openbaar Ministerie er twee weken geleden toe opnieuw een jaar verlenging tbs te eisen. De officier van justitie zei geen enkel aanknopingspunt te hebben waaruit zou blijken dat het nu wel goed zou gaan buiten de poorten van de kliniek.

De rechtbank zette de deur voor de vroegere Texelaar maandag wel op een kier door de beslissing over de dwangverpleging nog voor maximaal drie maanden aan te houden. Hij zou daarmee een eerste stap richting een vrij leven zetten. De rechtbank wil dit echter alleen onder zeer strikte voorwaarden doen. Om die reden heeft de rechtbank justitie opdracht gegeven een nieuwe reclasseringsrapportage te laten maken. Die moet voor eind maart gereed zijn. Op basis daarvan kan de rechtbank dan besluiten of de dwangverpleging voorwaardelijk kan worden beëindigd en onder welke regels dat moet gebeuren. De oud-Texelaar zelf zit niet op nieuw onderzoek te wachten, maar als medewerking een dwingende voorwaarde is om stapsgewijs uit het tbs-systeem te komen zal zich er bij neerleggen.