Partijen lopen warm

voor verkiezingen

Goede zorg, goed onderwijs, voldoende woningen, werkgelegenheid, gezond en sociaal, een mooi, open landschap en een zelfstandige gemeente. Het zijn speerpunten uit verkiezingsprogramma's waarmee meerdere Texelse politieke partijen de gemeenteraadsverkiezingen in maart in gaan.

Maandag liep de deadline af voor de partijen om zich aan te melden voor de verkiezingen. Voor zover bekend hebben de PvdA, Texel2010, VVD, D66, Texels Belang, CDA en GroenLinks zich aangemeld, splinter- of andere partijen hebben niet van zich laten horen. Tot dusver zijn van de PvdA, Texels Belang en D66 de verkiezingsprogramma's openbaar. Er zitten overlappingen in, maar ook heeft elke partij eigen standpunten. Hieronder een bloemlezing.

De PvdA komt met een Top 5. Hart voor elkaar: 'Texel kan op veel terreinen zelf zijn zorg regelen.' Mooi Texel, meer toekomst: 'Alleen kleinschalige groei van slaapplaatsen, verstening voorkomen, etc.' Het onderwijs voorop: Meer voor de klas, minder vergaderen en minder aan de leiband van de landelijke regels. Texel onderneemt: 'Het eiland heeft een nieuwe en bredere werkgelegenheid nodig. Texel-marketing voor thuiswerkers en bedrijven.' Een huis dat bij je past: 'Seniorenwoningen renoveren, levensloopbestendige huizen en goedkope, tijdelijk huisvesting.' Niet in de Top 5, wel spraakmakend: een gereguleerde coffeeshop. 'Beter gecontroleerd dan uit het zicht.'

D66 hanteert drie speerpunten: Gezondheid is mensenwerk, Onderwijs op Texel is werk op Texel en Water! Maak er werk van. Onderwijs en arbeid moeten op elkaar afgestemd. D66 pleit voor een onderwijscommissie met mensen uit het onderwijs, bedrijfsleven en gemeente. Om het onderwijsaanbod te handhaven en zo mogelijk uit te breiden zet de partij zich in voor E-learning. Over water: 'Zelfvoorzienend op (drink)watergebied is één van onze drie speerpunten.' Verder goede basisvoorzieningen voor sport en spel. Over de gemeente: 'De zelfstandigheid moet worden gehandhaafd, investeren in effectieve regionale samenwerkingsvormen'. Over werk: 'Een ondernemersklimaat dat volop kansen biedt en mogelijkheden stimuleert.' Over zorg: De wijkverpleegkundige krijgt een centrale rol in de uitvoering van de WMO. D66 wil d'Ouwe Ulo geschikt maken voor bewoning.

Texels Belang heeft veertien speerpunten: Texel zelfstandig met zeggenschap over eigen zaken, behoud van Texelse kernwaarden, nieuwe sociale woningbouw, zoveel mogelijk opleidingsrichtingen in het onderwijs, sport actief ondersteunen, behoud zwembad Molenkoog, welzijnsbeleid dat recht doet aan belangen en behoeften van Texelaars, vinger aan de pols in de zorg, altijd een tweede ambulance, behoud verpleeg- en verzorgingstehuis, behoud van De Bolder, een verse vismarkt, andere dienstverlening van de gemeente aan detailhandel en wegen in bos en natuur blijven open voor verkeer. 'Het is een grote uitdaging om onze ouderen, zieken en minder bedeelden een menswaardig bestaan op Texel te kunnen bezorgen. En hoe krijgen we onze jongeren weer in betaalbare woningen?'