Groenzwart

Detailhandelsvisie

Jook Nauta, Paul Krügers en Frits Langeveld die monopoly spelen met leegstaande winkelpanden in het centrum van Den Burg. Een ludieke voorstelling met Ouwe Sunderklaas, maar wel met een bittere ondertoon. Want waar we tot voor kort regelmatig schreven over ondernemers die een nieuwe winkel openden, halen nu vaker sluitingen van bedrijven het nieuws. Zondag sloot Pets Place, crisis, internet en de hoge huur werden als oorzaak genoemd. Meer pandjes komen leeg of worden cosmetisch gevuld. Aan de andere kant is er dat plan met de Groeneplaats, onder meer voor de bouw van nieuwe winkels en horeca. Was dat nu niet te voorzien?

Kennelijk niet. Wie de Toekomstvisie Voorzieningenstructuur Texel, door de raad vastgesteld in 2010, er op na slaat, krijgt de indruk dat het zo slecht is gesteld en dat het belangrijk is dat het 'rondje' in Den Burg wordt hersteld. Mede op basis van dit rapport is zijn onze volksvertegenwoordigers er in het verleeden mee akkoord gegaan dat de Albert Heijn wordt verplaatst en dat er nieuwbouw komt op de Groeneplaats.

Maar van hoeveel visie getuigde het rapport uit 2009 nu eigenlijk? Over internet en webshops, waardoor winkeliers veel omzet hebben verloren, wordt met geen woord gerept. In de analyse komt ook de economie niet ter sprake, zoals ook de hoge huur niet voorkomt in het rijtje van zwakten en bedreigingen. Maar waardoor ondernemers nu wel in de problemen komen. In hetzelfde rapport vindt 40 procent van de ondernemersin Den Burg hun omzet wel te krap en 5 procent zelfs onvoldoende, bijna de helft dus. Zo de Toekomstvisie uit 2010 bij het opdrogen van de inkt niet al gedateerd was kun je zeker de vraag stellen of de conclusies die er uit zijn getrokken wel de juiste zijn geweest.

Vorige week werd de aftrap gegeven voor een nieuwe visie voor detailhandel. Daarbij werd de hoop uitgesproken dat hierin kopen via internet, leegstand en funshoppen ook aan de orde komen. Het is zeker goed om na te denken over de toekomst. Maar het verleden leert dat die zich lastig laat voorspellen.