Nieuws en achtergrond

Dammer Frans Bos

ontbeert factor geluk

Het Oosterender damteam is in de provinciale hoofdklasse nog niet de gedroomde geoliede machine. Weliswaar werd overtuigend gewonnen van Haarlem de Zaanstreek, maar een blunder van Voskuil betekende een gelijkspel tegen K&G De Kwakel. Tegen Almere werd zelfs verloren met 5-3.

Voorlopig staan de Texelaars hiermee tweede. Ook al moet nog tegen de koploper worden gespeeld, in eigen hand hebben ze het niet meer. Wel staat de eerste-bordspeler van Texel, Losseni Savané, stevig aan kop van de topscorerslijst in de Hoofdklasse. Afgelopen weekend speelde Losseni ook mee in de voorronde van het WK blitz in Den Helder. Plaatsing voor de finale zat er helaas niet in. Op het Open kampioenschap van Den Helder, waar de afvallers aangevuld met regionale en nationale subtoppers aan deelnamen, wist hij overtuigend het podium te halen. Ook Vic Voskuil en Piet Bakelaar namen deel aan de Open, maar speelden allebei een iets te wisselvallig toernooi om aan de middenmoot te kunnen ontkomen.

Voorlopig kan Savané door werkverplichtingen nog niet volledig meedraaien in de interne competitie, waar Bakelaar en Voskuil een stevige voorsprong in handen hebben op de concurrentie. Toch is het gat aanmerkelijk kleiner geworden in vergelijking met vorig seizoen. Frans Kuiper bleek voor Voskuil al een onneembare horde en tegen Harrie van de Wetering mocht hij qua stelling blij zijn met remise weg te komen. Van de Wetering was hier met nog maar één minuut op de klok voor een berg zetten overigens net zo content mee. De enige voor wie 2014 niet snel genoeg kan beginnen is Frans Bos, bij wie het nog maar niet wil lukken de punten binnen te slepen. De grens tussen winst, remise en verlies is soms zo smal dat een kleine onoplettendheid, ietwat tijdnood of het net iets eerder op dam komen de doorslag kunnen geven, en soms heb je daar een beetje mazzel bij nodig. Op dit type mazzel is Bos dus nog in geen enkele partij te betrappen geweest. Als het damuniversum nog een beetje rechtvaardig is, dan wordt 2014 het jaar van Bos, en schrijft hij eerst nog glorieus het eindejaarstoernooi op 28 december op zijn naam.

Sneldamtoernooi

In De Bijenkorf in Oosterend wordt zaterdag 28 december gestreden om de Texelse sneldamtitel. Vanaf 12.00 uur gaan dammers van Texel en een groot aantal overkanters de strijd aan. Ook niet-clubspelers zijn welkom, want de roem die de titel voor de beste huisdammer vergezelt, geldt minstens tot het einde van 2014.

Waaggebouw

Voordat er iets met de Waag op de Groeneplaats gebeurt, moet er eerst een oplossing zijn gevonden voor het openbaar toilet en het mindervalidtoilet in het gebouw. Dat zei wethouder Eric Hercules in de raadsvergadering, nadat Cees Hoogerheide (Fractie Hoogerheide) vragen over de ontwikkeling van de Waag had gesteld. Hercules kon niet vertellen wat er in de Waag gaat komen. 'We hebben in het college nog geen rangorde in voorstellen gezien.' Het college deed eerder dit jaar een oproep ideeën voor de Waag in te dienen en dat leverde vijf plannen op. Een daarvan is een plan van Frits Langeveld om in de leegstaande Karsseboom een visrestaurant te beginnen met de Waag als keuken waar de vis wordt bereid. Langeveld wil er ook dranken en versnaperingen gaan verstrekken en een toeristisch informatiepunt in de Waag vestigen.