College moet streekrekening

voor Hogeberggebied opheffen

Het college moet de eigen streekrekening ten behoeve van de schapenboeren in het Hogeberggebied opheffen.

Volgens wethouder Frans Visman is dat een gevolg van veranderde wetgeving die deze maand in de Eerste Kamer is bekrachtigd. Gemeenten moeten geld dat zij niet meteen gebruiken voortaan verplicht bij het Ministerie van Financiën stallen. Ze mogen het niet meer zelf ergens bij een bank onderbrengen.

Het college stalde geld voor lopende zaken dat niet direct nodig was sinds april 2012 op de eigen streekrekening bij de Rabobank, zodat er via de rente wat extra geld voor de boeren in het Hogeberggebied werd verdiend. De bank gaf 5 procent rente over de rente en dat geld ging naar de Stichting Streekfonds Texel die eind 2010 werd opgericht.

Toen het college de streekrekening opende werd er anderhalf miljoen opgezet. Dat bedrag wisselde daarna continu. Op het moment stond er zo'n zes miljoen op.

Volgens burgemeester Francine Giskes, bestuurslid van het Streekfonds, vallen de opbrengsten voor de schapenboeren tegen. Het bestuur van het Streekfonds had gehoopt dat via streekrekeningen een flink kapitaal zou worden gerealiseerd, maar dat gebeurde weinig. Volgens Giskes heeft het fonds dankzij de rente op de rente momenteel zo'n 150,- per hectare kunnen uitkeren en dat is minder dan vorig jaar. 'We zullen creatief moeten zijn om meer geld te verwerven.'

De Stichting Streekfonds werd opgericht, nadat de provincie Noord-Holland in 2010 €1,5 miljoen beschikbaar had gesteld voor een streekrekening. Dat was toen het ei van Colombus om, zonder gezeur over staatssteun, de schapenboeren in het Hogeberggebied financieel tegemoet te komen. De boeren zijn daar aan tal van beperkingen en verplichtingen verbonden sinds het gebied als landschapsreservaat is aangewezen, terwijl tegelijkertijd van de boeren wordt verwacht dat zij het landschap in stand houden.