Veranderingen in

ophalen huisvuil

De gemeenteraad heeft ingestemd met veranderingen in het ophalen van huisvuil vanaf volgend jaar.

Bedoeling is dat de groene container vaker geleegd gaat worden en de grijze wat minder. De laatste wordt - volgens het door de raad aangenomen Grondstoffenplan - straks één keer in de drie weken geleegd. De groene container wordt tussen maart en december twee keer in de drie weken geleegd en in januari en februari een keer in de vier weken. Volgens de gemeente worden in de loop van 2014 de eerste veranderingen doorgevoerd en gaat dat stapsgewijs gebeuren. Mensen worden daar van tevoren uitgebreid over geïnformeerd.

De verandering is onderdeel van een gemeentelijk streven om uit huishoudelijk afval meer grondstoffen te halen die hergebruikt kunnen worden. Het gft-afval gaat volgens het Grondstoffenplan naar de Huisvuilcentrale in Alkmaar waar het materiaal wordt vergist en gecomposteerd. Het plan bevat verder een overweging om in de toekomst mogelijk de grijze containers te vervangen door ondergrondse containers (één op de honderd huishoudens) waar mensen zelf hun restafval naar toe brengen.

Plannen om containers van een chip te voorzien, werden woensdag weggestemd door de raad. Hetzelfde gold voor een plan om mensen pasjes te geven en het brengen van afval naar De Hamster aan banden te leggen. Dat blijft 250 kilo grofvuil gratis per dag en dat is volgens het college veel te ruim. Chips en pasjes hadden de opmaat kunnen zijn naar een toekomstige invoering van gedifferentieerde tarieven (diftar) voor het ophalen van huisvuil, al toonde ook het college zich daar geen voorstander van. Pas en chip waren volgens burgemeester en wethouders bedoeld om meer inzicht te krijgen in de afvalstromen en om efficiënter te kunnen verwerken.

Op gebied van de inzameling van oud-papier zijn eveneens veranderingen op komst. Dat is nu in handen van diverse verenigingen en scholen. Het college wil echter, in overleg de huidige inzamelaars, bekijken of vanaf 2015 het oud-papier om de vier weken huis-aan-huis met de vuilniswagen kan worden opgehaald. Het college wil met de verenigingen en scholen bekijken welke rol zij daarin kunnen spelen. 'Daardoor behouden zij, in ieder geval voor de korte termijn, hun inkomsten uit de papierinzameling.'

De inzameling van plastic wordt volgens het Grondstoffenplan in 2014 verhoogd van één naar twee keer in de maand. Die inzameling heeft plaats in de daarvoor gebruikelijke 'plastic hero zakken' die vervolgens bij Amsing worden verwerkt.