Raad neemt wethouder in tang

De gemeenteraad heeft woensdagavond wethouder Hennie Huisman spreekwoordelijk in de houdgreep genomen bij de bespreking van het onderwerp 'sociaal wijkteam'.

Dat is het team dat vanaf 2015 in bedrijf moet zijn om hulp te verlenen op het gebied van onder meer zorg (jeugd en ouderen), bijstand, werk en inkomen, minima en schuldhulpverlening.

Huisman had de gemeenteraad een document voorgelegd waarin beschreven staat hoe Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen komend jaar de sociale wijkteams voor de Kop van Noord-Holland willen inrichten.

Bij de Texelse politieke partijen leefde het gevoel teveel op afstand te staan, wat leidde tot een gezamenlijk amendement van Texels Belang en D66. In dat aanvullend stuk staat vrij nauwkeurig omschreven dat het sociale wijkteam op Texel 'dorpsgericht georganiseerd moet zijn' en dat wijkverpleegkundigen een belangrijke rol horen te krijgen, evenals de dorpswerkers die sinds een jaar bij Texels Welzijn actief zijn.

De raad ging daarmee voorbij aan een advies van de WMO Adviesraad dat het amendement te gedetailleerd is en dat de raad zich daarmee mogelijk al vastlegt op zaken die nu nog niet te overzien zijn. Volgens de WMO Adviesraad zou ook eerder van 'dorpsgericht werken' dan van 'dorpsgericht georganiseerd zijn' gesproken moeten worden.

Meerdere raadsleden gaven aan dat zij het belangrijk vinden als raad de kaders te stellen waarbinnen de wethouder moet opereren en dat gebeurde nu met het amendement. De gemeenteraad is straks eindverantwoordelijke over een hoop zaken (bv financiƫn) als de sociale wijkteams actief worden.

Wethouder Huisman zei gehoor te geven aan de wensen van de raad, maar gaf ook aan dat er een lastige situatie ontstaat. Het amendement, dat werd goedgekeurd door alle partijen behalve Texel 2010, betekent in feite een wijziging van het document dat de afgelopen dagen ook in Schagen en Hollands Kroon op tafel lag en daar ongewijzigd werd vastgesteld. In Den Helder behandelt de gemeenteraad het document begin volgend jaar.

Wethouder Huisman vroeg de raadsleden haar de ruimte te laten om met andere organisaties te praten over de concrete invulling van de sociale wijkteams, maar dat weerhield de raad er niet van het amendement aan te nemen.

Marjan de Groot (woensdagavond nog VVD) noemde het belangrijk dat de wethouder op tijd de wensen van de raad meeneemt in overleg met de andere gemeenten. 'Dit is een goed doortimmerd amendement en de raad moet beslissen. Ik verwacht van de andere gemeenten een soortgelijk verhaal.'