Optreden van Goodbye Mosquito bij opening expositie Zout.
Optreden van Goodbye Mosquito bij opening expositie Zout. Foto: Jeroen van Hattum

Kunst kijken in centrum Den Burg

Mensen in Den Burg kunnen zich deze dagen tegoed doen aan kunst.

In De Hollebol aan de Parkstraat ging vrijdag de jaarlijkse tentoonstelling van Zout van start, in Tusse de Banke aan de Groeneplaats zijn Rebecca Geskus, Pieter van Schelt en Maurice Christo van Meijel actief onder de naam MUF en in Atelier Offerhaus aan de Gravenstraat is tegelijkertijd een expositie van cursisten van Carla Offerhaus.

De expositie van Zout bestaat uit werken van 54 kunstenaars die bij de Texelse kunstenaarsvereniging zijn aangesloten. De expositie werd vrijdag geopend met een optreden van Goodbye Mosquito en een korte toespraak van Zout-voorzitter Remmelt Loos van Meijel. Hij maakte bekend dat hij, Rebecca Geskus en Pieter van Schelt komend jaar statutair aftreden, waardoor opvolging in het Zout-bestuur gevonden moet worden.

Ericka Voortmann schudde tijdens de opening de boel op met een 'poetisch pleidooi' om naast Zout een nieuwe beweging op te zetten met de naam Peper. Dat zou volgens haar een 'pittige aanvulling' moeten worden op wat Zout te bieden heeft. Voortman benadrukte dat 'Peper' niet worden gezien als een tegenhanger van Zout, maar als aanvulling. 'Zout en peper horen bij elkaar.'

De reacties op het pleidooi waren wisselend. Mieke de Boer meldde vanuit Zout dat er een discussie was geweest over de afmetingen van werken die de kunstenaars mochten aanbieden. Die mochten, in verband met de ruimte aan de muren, maximaal tachtig bij tachtig centimeter groot zijn en dat gold voor iedereen, waardoor werken van grotere afmetingen niet in aanmerking kwamen.

De expositie van Zout duurt tot en met zondag 5 januari. De Hollebol is daarvoor dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De expositie in Tusse de Banke duurt tot en met woensdag 1 januari en is dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 16.00 uur. De expositie bij Offerhaus duurt tot en met vrijdag 3 januari en is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Christo van Meijel, Geskus en Van Schelt hebben Tusse de Banke deels als atelier ingericht, zodat bezoekers hen aan het werk kunnen zien. Christo van Meijel is ter plekke bezig met een tekening die circa tien meter lang moet worden.