Stefan Krofft aan het werk in zijn studio waar hij het licht volledig kan 'vormen' zoals hij dat wil.
Stefan Krofft aan het werk in zijn studio waar hij het licht volledig kan 'vormen' zoals hij dat wil. Foto: Stefan Krofft

Stefan Krofft 'speelt' met licht

De meeste Texelaars kennen zijn werk wel, meestal gekenmerkt door het gebruik van flitslicht als het schitterend weer is. Een techniek waarmee vooral Martin Parr bekend werd en later David Hobby, alias 'The Strobist', die er weer een geheel nieuwe dimensie aan gaf. De Texelse fotograaf Stefan Krofft, die al enige jaren portretten maakt voor diverse Texelse media, waaronder Texel Magazine en andere uitgaven van Mediabureau Langeveld en de Rooy volgt in hun voetsporen. Naast opdrachtwerk voor diverse bedrijven op Texel maakt hij in zijn vrije tijd zoveel mogelijk creatief vrij werk. 

Geïnspireerd door een boek van fotograaf Bob Bronshoff is hij met een lokale variant aan de slag gegaan: fotoportretten van 'meisjes van 40' die op Texel wonen of een andere connectie met Texel hebben. In tegenstelling tot Bronshoff, die zijn 'meisjes' steeds in hun eigen habitat fotografeerde, kiest Krofft voor de studio. Hij heeft al een aantal schoonheden voor zijn camera gehad. Krofft: 'Omdat het Texel is en je daardoor makkelijk mensen kent had ik al snel een aantal vrouwen op het oog. Ik ga altijd eerst met ze in gesprek om er achter te komen of ze het project wel zien zitten. Als ze er - soms na enige aarzeling - wel iets voor voelen komen tijdens het praten meestal ook persoonlijke zaken en interesses naar voren. Die persoonlijke eigenschappen of een passie in hun leven probeer ik dan later in mijn foto terug te laten komen. Van te voren maak ik een plan voor de sfeer van de foto, wat nodig is voor de styling en hoe ik ze wil fotograferen. Dat plan spreek ik met hen door - zodat ze een beetje voorbereid zijn - en ik maak een afspraak voor de fotosessie.' Een "sneak preview" van zijn nieuwe project leert dat het resultaat er zijn mag. Krofft fotografeert 'zijn meiden' tegen een 'ruwe' achtergrond voor een mooi contrast. Door zijn gebruik van minimaal licht is de aandacht volledig gericht op de schoonheid van de geportretteerde dames. De komende maanden werkt hij verder aan deze serie en in 2014 - het jaar waarin Krofft zelf 40 wordt - staat een expositie van deze foto's op zijn verlanglijstje.

Fotostudio
Krofft is steeds vaker aan het werk in zijn eigen fotostudio, waar hij zowel aan opdrachten werkt als aan vrij werk. De lichtomstandigheden kan hij hier geheel naar zijn hand zetten en hij is niet afhankelijk van het weer. Tijdens een fotosessies zorgt hij altijd voor een gemoedelijke sfeer waardoor er interactie ontstaat tussen de fotograaf en zijn model. Net als in zijn buitenportretten spelen techniek en flitslicht een bijna obsessieve rol in zijn studiofoto's. Het werk van Krofft onderscheidt zich door het spelen met licht.

Krofft: 'Frank Doorhof is voor mijn studioportretten een grote inspiratiebron. Ik heb bij hem workshops gevolgd en veel opgestoken van zijn techniek en gedrevenheid. Ik leerde ook hoe je met gedoseerd licht een maximaal effect kunt krijgen. Een andere fotograaf die mij inspireert is Koos Breukel. Hij legt met zijn ogenschijnlijk simpele "oude meesterlicht à la Rembrandt" een dramatisch effect in zijn 'low-key' foto's.

Voor portretten op locatie is vooral Joe McNally mijn absolute voorbeeld. Hij fotografeert al jaren voor National Geographic en heeft een heel eigen wijze van portretfotografie ontwikkeld met behulp van reportageflitsers. Zijn werk, maar vooral zijn inventieve manier van fotograferen en uitlichten, fascineert en inspireert me enorm.'

Model voor één dag
Krofft organiseert op zaterdag 4 januari a.s. in samenwerking met met Amber de Boer van Kapsalon By Amber en Make-up-artist Michelle Grootelaar van Beauty- & Hairsalon Corinne een 'model-for-a-day' dag. Dit idee ontstond tijdens een samenwerking voor een fotoshoot met Hollands Next Topmodel kandidaat (en oud Texelse) Bo Kossen. Op die dag word je met behulp van professionele visagie en hairstyling volledig omgetoverd tot een echt fotomodel. Daarna word je professioneel gefotografeerd in een heuse studio-setting. Na enkele dagen krijg je een set digitale foto's van die fotosessie. De kosten van deze superleuke (mid)dag bedragen slechts €75,- ! Er zijn nog enkele plekken vrij, dus haast je.

Meer informatie en aanmelden via: www.stefankrofft.nl en klik op 'model-for-a-day'. Op deze site kunt u tevens terecht voor een greep uit Krofft's werk.

Edwin Boering