De nieuwe quarantaine in aanbouw.
De nieuwe quarantaine in aanbouw. Foto: Ecomare, Ingrid de Porto

Ecomare bouwt aan nieuwe opvangruimte voor zeehonden

In Ecomare wordt gebouwd aan een nieuwe, extra quarantaineruimte voor de opvang van zeehonden met vijf verblijven. Afgelopen week werd zeehond nummer honderd de opvanb binnen gebracht.

Na de storm van begin december spoelden veel zeehonden aan. Daardoor ontstond een tekort aan quarantaineruimte en zijn er extra noodplekken gecreëerd in de vogelopvang.

Er worden op het moment twee groepen zeehonden opgevangen. De ene groep bestaat uit jonge gewone zeehonden met een longworminfectie. Dit zijn allemaal dieren die afgelopen zomer zijn geboren. De andere groep zijn pasgeboren grijze zeehonden. Een aantal hiervan is langs de Engelse kust geboren en door de storm hierheen gewaaid, anderen zijn in de Waddenzee geboren en hebben nog hun karakteristieke witte geboortevacht.

Voor bezoekers van Ecomare is de drukte in de opvang een attractie. In alle opvangverblijven, zowel binnen als buiten, zijn zeehonden te zien. Bezoekers krijgen zo een mooi beeld van het traject dat een zeehond in de opvang doorloopt: eerst binnen in de quarantaine, daarna naar een klein buitenverblijf met warmtelamp en vervolgens aansterken in een groepsbassin. Ook alle werkzaamheden van de dierverzorgers zijn door bezoekers goed te volgen.

De nieuwe quarantaine wordt gebouwd in een voormalige opslagruimte tussen de vogelopvang en de kleine buitenverblijven. Het kan gerealiseerd worden dankzij een substantiële bijdrage van Stichting Nijdier en giften van de donateurs van Ecomare. Naar verwachting kan deze quarantaine nog voor de kerstvakantie in gebruik genomen worden.

Waar zijn zeehonden Razende Bol gebleven?

De Razende Bol, een belangrijke rustplaats voor grijze en gewone zeehonden, is door de storm van een paar weken geleden volledig overspoeld door het zeewater. Schipper Rutgert Oosterhuis van 't Sop: 'Toen ik de Bol vorige week voor het eerst zag, schrok ik wel even. Het duinlandschap dat zich had gevormd, is volledig verdwenen. Het is nu één kale vlakte.'

De zandplaat ligt bijna anderhalve meter boven NAP. Het water steeg tot circa 2.75 meter +, zodat de Bol ruim een meter onder water heeft gelegen. Oosterhuis nam er vorige week een kijkje, met aan boord een filmploeg van Hart van Nederland van SBS6 die aandacht besteedde aan de zeehonden: 'Er zaten van de herfst veel zeehonden op de Bol. Maar nu nog maar een stuk of veertig tot vijftig. Een paar kleine zeehonden met zo'n witte vacht. Het zijn de jonge van de grijze zeehonden. Waar ze gebleven zijn, ik weet het niet? Ik hoor geen berichten dat ze zijn aangespoeld.'

IMARES verricht regelmatig tellingen op het Wad. 'We hebben geen exacte tellingen van de Razende Bol. We hebben wel de indruk dat er wat minder zeehonden zijn, maar er is geen onderzoek naar gedaan', aldus een woordvoerder. Er is wel geteld op de eveneens onbewoonde eilandjes Griend en Richel, waar de zeehonden ook zijn afgespoeld. Op Griend werden deze week 41 zeehondenpups geteld, een nieuw record. Ook op Richel was het nog druk. Daar telden de onderzoekers ruim 150 jonge zeehonden.