COLUMN: ANDERS BEKEKEN

Ook voor hem is er geen plaats...

We hebben voor de Sinterklaas een abonnement gehad voor de NCRV-gids. handig om te anticiperen op wat er op de televisie komt en er staan ook leuke leerzame artikelen en reportages in. Bij de koffie zit ik gezellig een interview met Pleunie Touw te lezen en me te verlekkeren op koekjes voor bij een high tea, zoals bij Downton Abbey.

Achterin een reportage over kinderen in India, het is gemaakt door Kerk in Actie. Dit is niet zo leuk. In India word je geboren in een kaste. Het niveau van de kaste bepaalt je toekomst, des te lager de kaste des te minder de kansen voor het kind. Scholing, huisvesting, salaris, alles hangt er aan vast. Nu worden er ook kinderen geboren zonder kaste, de Dalits of kanslozen. Zij worden eigenlijk geboren als nobody. Voorop een foto van een klein baby'tje in doeken gewikkeld. Voor hem geen huis, kleding, school, eigenlijk geen kansen. Hoe erg is dat?

We kunnen het leed van de wereld niet keren , maar ik vul toch de acceptgiro in, want onze vijf kinderen hebben alle kansen gehad, een eigen bedje, voeding, mooie kleertjes, speelgoed, een goede stabiele scholing, ruimte om te ontplooien, bevestiging en aanmoediging. Dat is heel veel als je het vergelijkt. Ik spring op de fiets en met de kerstkaarten post ik de envelop. Vlakbij de brievenbus is er van alles te doen, mensen af en aan naar de supermarkt, en Het Cafeetje wordt druk bezocht. Vinnie en Marijn hebben de Herberg in Actie. Naar landelijk voorbeeld hebben ze het Glazen Huis voor Serious request in het klein nagebouwd. DJ's draaien platen voor het goede doel. Dit jaar is het diaree, de aandoening die iedere dag veel, vooral kinderlevens neemt. Ieder jaar sterven er 800.000 kinderen aan diarree. Wat een leed, we hebben het zelf wel eens aan den lijve ondervonden.

Je wordt slap als een dweil van maar met ORS voor kleintjes, Norit, goede hygiƫne en medicatie komen wij er gauw weer bovenop. Wat een goede actie van de mannen! Een zeer menslievend initiatief in eigen dorp. Pak de fiets, de brommer, de wagen en neem deel aan ons Glazen Huis. Laat Woeste Willem een mooi verzoeknummer voor je op de schijf leggen en besef dat er voor ieder kind een plek moet zijn in de herberg. Dat is een Serious Request, een serieuze vraag. Maar volgens mij is het ook een beetje onze plicht als medemens. Iedere baby, ieder mensenkind verdient kansen, een naam, een plek op deze wereld.

Jozien