Kort nieuws

Vergunning
was overbodig


Het bezwaar dat een buurman maakte tegen de bouwvergunning voor een receptieruimte bij het vakantiehuis Ruijslaan 83 is door b en w niet ontvankelijk verklaard. Reden is dat bij de behandeling van het bezwaar door de Commissie Bezwaarschriften naar voren kwam dat in dit geval geen vergunning nodig was. De bouw voldeed aan de voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen. Dat betekent dat de buurman door zijn bezwaar niet in een gunstiger positie kan raken en hij heeft daardoor geen belang meer bij een oordeel over het besluit tot verlening van de vergunning. Het bezwaar is daarom niet ontvankelijk.

Gemeente doet
brandweerkazernes
van de hand


B en w dragen de brandweerkazernes van Den Burg en De Cocksdorp nog voor het eind van dit jaar over aan de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Hetzelfde geldt voor de blusvoertuigen en andere bijbehorende materiele zaken.

De gebouwen gaan voor boekwaarde naar de regio. Voor de kazerne aan de Pontweg in Den Burg is dat € 2.650.521, - en voor de kazerne aan de Postweg bij De Cocksdorp € 488.264, -. De overdracht heeft te maken met de verplichte regionalisering maar heeft voor de gemeente ook een belangrijke financiële drijfveer. Het komt erop neer dat bij niet tijdige overdracht voor € 380.000, - aan BTW moet worden terugbetaald.

Gemeente in
BV NIOZ-haven


Het college zal de raad voorstellen lid te worden van de Raad van Commissarissen van de in oprichting zijnde besloten vennootschap NIOZ-haven. Hierdoor houdt de gemeente zeggenschap over het beheer van de haven. Welke persoon namens de gemeente in de RvC zitting zal nemen is nog niet bekend. Het lidmaatschap brengt voor de gemeente geen financiële risico's met zich mee. De commissaris loopt wel risico als hij of zij het toezicht ernstig verwaarloost.

Elektronisch
gemeenteblad


De gemeente gaat ingaand volgend jaar werken met een 'elektronisch gemeenteblad' op Overheid.nl voor het bekend maken van verordeningen en andere algemeen verbindende voorschriften.

Tot dusver gebeurt dat via de papieren krant, ingaand 1 januari moet het digitaal en Texel zal daarbij het systeem van websiteleverancier SIM gebruiken. De gemeente moet jaarlijks ongeveer 35 verordeningen en andere voorschriften bekend maken. Het aantal medewerkers dat zich daarmee af en toe bezig houdt wordt verminderd van zes naar twee waardoor 32 uren vrij komen die op een andere manier kunnen worden besteed. Andere besluiten dan de algemeen verbindende voorschriften zullen ook digitaal bekend worden gemaakt. Mogelijk is daarvoor een speciale verordening nodig.

Kaap Skil in toptien

Kaap Skil in Oudeschild staat met een gemiddeld rapportcijfer van een 8,2 op de achtste plaats in de toptien van musea van beoordelingssite Zoover.nl.

Kaap Skil wordt een 'mooi opgezet museum' genoemd. 'De kinderen waren er niet weg te slaan, ook veel doedingen'. De ranglijst is tot stand gekomen door de gemiddelde score per museum over 2013 te rangschikken. Alleen musea met een representatief aantal beoordelingen kwamen in aanmerking. Kaap Skil werd door ruim tachtig mensen beoordeeld. Het Zuiderzeemuseum eindigde op de eerste plaats, het Marinemuseum in Den Helder werd vierde.