Schoutenhuys in centrum Den Burg: 14,1 meter hoog.
Schoutenhuys in centrum Den Burg: 14,1 meter hoog. Foto: Jeroen van Hattum

Raad niet blij met flexibele hoogte

'We praten hier al tijden over en nu komt u opeens met flexibele hoogten', wierp raadslid Astrid van de Wetering (D66) wethouder Eric Hercules woensdagavond voor de voeten.

Meer dan een uur was de raad kwijt aan een discussie over de hoogte van de beoogde nieuwbouw. Aanleiding was een voorstel van het college om variatie in de maximale bouwhoogten mogelijk te maken, zodat bouwers binnen de kaders van het nieuwe bestemmingsplan voor het centrum van Den Burg een beetje de ruimte hebben.

De raad zag dat niet zitten en diende diverse voorstellen in om te voorkomen dat alle nieuwbouw de maximaal toegestane hoogte van 12,5 meter zou kunnen krijgen. Nu zijn er drie panden die zo hoog mogen worden. Op voorstel van Texels Belang kwam wethouder Hercules met een aangepast plan: nieuwbouw mag maximaal 15 procent hoger worden dan in het zogeheten kavelpaspoort beschreven wordt en een gebouw mag nooit meer dan 12,5 meter hoog zijn. Als het college wil afwijken wordt de raad ook gevraagd om wensen en bedenkingen.

De gemeenteraad ging akkoord met het nieuwe voorstel van de wethouder, maar niet van harte. Jur Schuiringa (VVD) sprak van 'prutswerk'. Astrid van de Wetering telde haar zegeningen, maar zei niet blij te zijn. D66 had liever per kavelpaspoort een maximale hoogte gezien om te voorkomen dat nieuwbouw straks hoger wordt dan bedacht. Hercules kaartte aan dat 12,5 meter niet extreem hoog is. 'Het Polderhuis is 14,5 meter hoog, het Schoutenhuys 14,1 meter en De Lindeboom 11,10 meter.'

Een mondeling voorstel van Hercules om nieuwbouw op drie kavels aan de Vismarkt als eerste fase te beschouwen, viel evenmin in goede aarde. De raad vond dat de wethouder eerst gewoon met een voorstel naar de raad moet komen. Met de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan wordt voor het college de weg geƫffend bouwvergunningen voor kavels af te geven, maar inmiddels is meermalen het woord 'temporiseren' gevallen. Het college wil pas toestemming geven voor bouwen als er meerdere gegadigden tegelijk aan de slag gaan en de raad moet het er ook mee eens zijn. Vooralsnog zijn er drie gegadigden voor een kavel.